Студенти правят дизайн от стари предмети, които да живеят втори живот

На 25 януари от 18.00 часа ще се проведе традиционната изложба "Светлина и време” на студенти, преподаватели и свободни артисти от НБУ с поглед към бъдещето на планетата, на топлината и светлината, която планетата осигурява на човечеството, за да бъде негов дом. Мястото, където творбите ще бъдат показани, е галерия „Арт Алея”. 

 

Навсякъде по света милиони хора се обръщат към решаване на проблеми, свързани с кризи и бедствия, които засягат живота ни. Неотдавна около 400 000 души участваха в международни демонстрации, посветени на проблемите на промените в околната среда. Хиляди хора представят различни проекти, насочени към защитата, опазването и развитието на ресурсите на нашата планета. 

 

Но каква е ролята на изкуството, каква е ролята на дизайна?

 

Творците от НБУ за пета поредна година насочват вниманието на софийската общественост към възможността да се прави дизайн от стари предмети, които да живеят втори живот. Младите таланти се фокусират върху творби, в които проблемът е осветен чрез творчески и новаторски подход.

 

Целта на изложбата "Светлина и време 2015” е да покаже как хората на изкуството са съпричастни към проблемите на планетата и се борят за решаването на екологичните промени в околната среда със средствата на фотографията, редизайна на стари предмети и концептуалната живопис. Използвайки всички средства, които могат да помогнат, за да се промени ситуацията, младите артисти се уповават на таланта си и се насочват към нови идеи и решения.