Идеята е на две министерства

 

Затвор за работодателите при смърт на служител, нает без договор. Това предлагат от Министерствата на правосъдието и на труда и социалната политика. 


Преди дни хотел „Вероника” се срути над главите на четирима работници и ги уби на място. Загиналите бяха без трудов договор. Оказва се, че работата без договор е масова практика. Само за първите три месеца на годината от Инспекцията по труда са установили над 500 случая. За миналата година нарушенията са били над 2300.

 

Експерти обаче вече изразиха съмнение до каква степен промените в наказателния кодекс ще са ефективни, дори и да влязат в сила. Справка в прокуратурата показа, че откакто укриването на осигуровки се наказва със затвор, нито един работодател не е зад решетките. Оттам не успяха да отговорят колко са осъдените за наемане на деца на работа, но от синдикатите са категорични, че и тук числото е нула.

 

Стефан е един от последните видял живи загиналите работници под руините на хотел Вероника. Разказва, че ги наели да събират желязо от съборения вече в съседство хотел „Мираж”, но не и да работят в сградата-убиец.


„Целия обект знаеше, всички знаят, че Георгиев ги вкара. Защо Георгиев е свободен? Как да го разбирам това нещо?“, пита работникът. 


А виновни до момента няма. Инспекцията по труда все още търси, кой подизпълнител е наел работниците, прокуратурата води разследване, а повдигнати обвинения няма.
А след смъртта на четиримата работници управниците поискаха промени в закона. Затвор за всеки работодател, който няма сключен договор със своите служители и има инцидент довел до смърт. 

 

От синдикатите подкрепят по-суровите наказания. Но само ако се прилагат на практика. Съмнения имат и работодателите. Оттам подкрепят промените, но не виждат как ще бъдат приложени на практика. 

 

Очаква се законът да е готов до средата на май. 

 

 

Още за случая си припомнете тук: