Обмисля се пари от европейските програми за селско развитие и транспорт да бъдат пренасочени за ремонт на гарата

Държавата отпусна 10 млн. лева за Хитрино.

5 млн. лева отиват по сметката на селото - за разчистване на щетите и всичко необходимо за хората.

По темата

Останалите 5 млн. лева държавата ще преведе на Социалното министерство - за да бъдат осигурени лекарства, памперси и всичко, което на първо време е нужно на хората.

Решенията за финасова помощ кабинетът в оставка е взел след разговор и с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ РАЗРУШЕНИЯТА В ХИТРИНО

След разговори с Еврокомисията сега се чака разрешението ѝ пари от европейските програми за селско развитие и транспорт да бъдат пренасочени за ремонт на гарата и щетите в селото.

Извънредният министерски съвет започна с минута мълчание в памет на седмината загинали при инцидента в Хитрино.  

Премиерът в оставка Бойко Борисов обясни, че е „малко по-оптимист“ за времето, в което могат да се източат цистерните. В момента имало малка авария, в която стълб пречели на екипите на терен, но и по нея се работи.

"5 млн. лв. още днес ще бъдат заверени по сметката на Хитрино, за да може кметът и общинският съвет да имат средства при първата възможност, която се отдаде за безопасност да започнат действията по разчистване и всичко останало. Другите 5 млн. лв., обясни Борисов, ще отидат в социалното министерство, защото кметът по закон много от дейностите, които трябва да направи, няма право да ги направи. „Затова през фонда и социалното министерство тези 5 млн. лв. веднага ще се разпоредят, като се започне от лекарства, памперси и всичко необходимо, изграждане на разрушените домове", посочи още Бойко Борисов.

"26 са напълно негодни за обитаване сгради, които трябва да бъдат построени наново", заяви министърът на финансите в оставка Владислав Горанов. 

"За разлика от други природни бедствия, този инцидент се е случил по повод ползването на национална инфраструктура, каквато е жп мрежата на България. Чисто морален ангажимент държавата има. От значение е и тактическата организация на място. Доколкото има лица, чиито жилища са пострадали, но са в добро състояние и е въпрос да бъдат ремонтирани. Веднага, когато стане възможно, когато приключи процесът по претоварване на горивото в цистерните, това ще започне. Става дума основно за покриви и дограми”, коментира вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

"До петък ще възложим на община Хитрино да подготви такава програма. Целта на програмата е да се посрещнат индивидуалните нужди на всяко едно домакинство, за да бъдем максимално адекватни и съпричастни към трагедията на всяко едно семейство. В пакета ще се включват мерки, свързани с добро възстановяване на домакинствата със социален пакет, грижа за пострадалите семейства, ако има необходимост и от допълнителни лечения. Експерти на място ще подпомогнат общината максимално бързо да можем тази седмица да разработим програмата и да отпуснем средствата. Надявам се, че в следващите 1 или 2 години ще можем да възстановим нормалното битуване на хората и живота в общината", заяви социалният министър в оставка Зорница Русинова.

"Нека бъдем заедно с тях в този труден момент, нека подадем ръка на всички в село Хитрино, защото българският народ от хилядолетия е такъв – добър по душа, работлив, скромен, гостоприемен, солидарен и особено в трудни и тежки моменти, в ден на национален траур имаме нужда да си припомняме и не само на думи, а и с действия кои сме ние. Нека отворим сърцата си, нека подадем ръка на тези, които имат нужда от подкрепа в този труден момент", заяви държавният глава Росен Плевнелиев. 

NOVA се присъединява към националната дарителската кампания на Българския червен кръст за събиране на средства за Хитрино. 

Желаещите да помогнат могат да го направят със SMS на телефон 1466. Стойността на един SMS е 1 лев. 

Има и дарителска сметка, на която може да се превеждат средства за пострадалото село: 

IBAN: BG64UNCR 76301078660913 

BIC: UNCRBGSF

ОТКРИТА СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ НА ОБЩИНА ХИТРИНО

BG95DEMI92403100181704, DEMIBGSF

"ТЪРГОВСКА БАНКА Д" АД