Той беше освободен от длъжност след разследване за злоупотреби

Генерал Димитър Шивиков е кандидат-депутат в листите на БСП. Шивиков заема пето място в листата на БСП за Пловдив -област.

По темата

Там той ще бъде представител на гражданската квота. Генералът е бивш командир на батальоните ни в Ирак и Афганистан. Той беше освободен от длъжност и военна служба след разследване за злоупотреби.

През 2010 г. ген. Шивиков е бил командир на българския контингент в Афганистан. Te са получили вещи (одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, футболни екипи), които трябвало да раздадат на местното афганистанско население.

В края на мисията остатъкът трябвало да бъде предаден на следващия контингент. Вместо това Шивиков разпоредил част от вещите да бъдат докарани в България с военен полет. За да улесни действията си, ген. Шивиков е съставил официален документ с невярно съдържание. 

Проверка от Министерството на отбраната установила „нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор“.  Присвоеното имущество било собственост на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан /ISAF/ - операцията, ръководена от НАТО. 

Генерал Димитър Шивиков вече е обвинен за длъжностно присвояване на чужди вещи за 10 225 лева. За да улесни престъплението си, той е изготвил документи с невярно съдържание, смятат от прокуратурата. За извършеното престъпление се предвижда затвор от 1 до 10 години. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес