Президентът и главният прокурор атакуваха промените в Закона за частната охранителна дейност

Частната охрана на цели села е под въпрос. Президентът и главният прокурор едновременно поискаха от Конституционния съд да обяви закона за частната охранителна дейност за противоконституционен.

Президентът нарече възможността кметовете да наемат частни охранители, за да пазят хората от кражби „отказ на държавата да си изпълнява функциите”.

Според прокуратурата пък населените места ще се превърнат в държава в държавата. А охранителните фирми ще се сдобият с правата на полиция.

Може ли частната охрана да спаси селата от крадците?

4 лева месечно. Или такса „спокойствие”. Толкова плащат 100-те жители на хасковското село Бряст за видеонаблюдение и частен охранителен патрул.

„Към тези 4 видеокамери имаме включен патрул, който всяка вечер в неопределени часове минава и прави обход по абсолютно всички улици, пресечки”, обяснява кметът а село Бряст Латка Латева.

Според приетия закон кметовете ще могат да подписват договори с охранителни фирми, за да се борят с битовата престъпност. Според прокуратурата обаче това е задължение на държавата.

„Дали полицейският служител ще извърши действия или охранителят ще го извършва, законодателят ги поставя на едно ниво, което е недопустимо. Предоставянето на тези функции на частно лице крие опасности за националната сигурност и за живота и здравето на всички български граждани”, заяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Охранителите също не са готови да заместят полицията.

„Това са отговорности, които не са наша работа. Не става въпрос за вземането на парите, защото по смисъла на новия закон решиха, че охранителите са длъжностни лица по смисъла на НК. Как ще бъдат контролирани тези хора?”, пита Татяна Иванова – изпълнителен директор на  Национален клъстер „Сигурност”.

Все още имало и въпросителни как точно ще се прилага законът.

„Не са разписани ясни правила,  разписани са доста общи понятия, които нямат легална дефиниция в закон. Ние по този начин ще дадем възможност отделни градове да бъдат отделни държави, ще мога т сами да управляват живота на хората в това населено място”, обясни Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.  

Частните охранители ще могат да използват физическа сила при арест

Президентът Радев също пита Конституционния съд дали основният закон не е нарушен. Като определи действията на законодателя като отказ от страна на държавата да осъществява възложените функции по охрана на обществения ред.  Вносителите на текстовете се въздържаха от коментар.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.