Отговорът дава Дилян Калчев в "Здравей, България"

„Готин съм, но съм за гараж”. Надпис върху електронното табло на автобус, който се превърна в хит и предизвика многобройни коментари в социалните мрежи. „По-голяма част от които, естествено, положителни. Мнението като цяло беше, че това е много свежо и идейно”, коментира Марио Евстатиев. Той е единственият специалист в България по системи за визуална  информация в превозните средства от обществения транспорт.

Популярните в чужбина като „фън кодове”, всъщност, са забавни надписи, по различни поводи. „Включително поздравления за празници, както имахме за Нова Година, за Коледа, за Деня на София. През 2017 направихме много интересен ден на отворените врати, на който всеки можеше на електронни табели на един автобус да напише каквото си иска, включително и „Обичам те, Мими”, например”, обяснява още специалистът.

Надписите се набират на компютър и се въвеждат в електронните табла на обществените превозни средства. „Решихме да разчупим малко стереотипа и да накараме хората да се усмихнат и да погледнат на градския транспорт по един по-различен начин. Но пак казвам, основното предназначение на маршрутните табели е да указват линията и посоката на движение, всичко останало е допустимо в разумни граници”, споделя още Евстатиев.

Марио е оптимист, че изписването на подобни символи и надписи ще се превърне в задължителен стандарт за всички транспортни оператори в София. „Идеята е хората лесно да разпознават, превозното средство, например че отива до автостанция, че отива до централна ЖП гара или че на крайната си спирка завършва движението си до метростанция”, обяснява още той.

В ход е и създаването на адаптиран шрифт за номера на линията, който да е по-лесно видим от хората с нарушено зрение.

Репортер: Дилян Калчев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.