Трафикът на хора е най-печелившият незаконен бизнес

3 млрд. лв. годишно е оборотът на организираната престъпност у нас.  Данните са на Центъра за изследване на демокрацията и са за 2018 година.

Най- голям дял в печалбите се пада на трафика на хора с цел секс услуги. От това миналата година са спечелени между 900 млн. и 1 млрд. лв.

Секс услугите и през 2018 година продължават да са сред първенците по приходи от незаконна дейност.Сводници и трафиканти в България печелят между 220 и 250 млн. лв. Данните са на Центъра за изследване на демокрацията, които отчитат една интересна особеност - ползването на секс услуги от уикенд туристите.

Европол: Организираната престъпност застрашава за сигурността на Европа

„В онзи период - 2010 година, адресите започнаха да се затварят. Бяха много факторите - икономическа криза,  натиск от страна на полицията, масово минаха в интернет. Много от тях имат по няколко телефона, по няколко обяви. Но да видим кои са уникалните. Някъде около 1000 успяхме да намерим, които активно участваха, да кажем, от септември”, заяви Тихомир Безлов ,главен експерт в Център за изследване на демокрацията.

Трафик на хора и секс услуги, процъфтяващи с пари от легални бизнеси, които не будят съмнения. Причината -  каналджиите трябва да доказват приходи, ако бъдат проверени, напомнят експертите.

 

 

„Много често се инвестира в нощни заведения, където, да речем, се ползват също и за рекрутиране. По същия начин и козмезтични и фризьорски салони, такъв тип бизнес”, обясни д-р Атанас Русев, координатор в програма "Сигурност".

Задържаха петима от група за трафик на мигранти с предполагаем ръководител българка

Инвестира се обаче и в Западна Европа, в същите видове имущество. През 2018 година  най-голям спад в приходите от нелегалната дейност отчита търговията с тютюневи изделия. И не само заради разбитите през миналата година фабрики за производство на цигари в района на Пловдив и Карнобат.

„Същите тези фабрики не работеха само за българския пазар. Примерно, тази, пловдивската фабрика, има достатъчно основания, че  изнася за Гърция и Централна Европа”, поясни Безлов.

През 2018 година спада делът на организираните ДДС измами, отчитат от Центъра за изследване на демокрацията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.