Съвети за правилно хранене даде доц. д-р Миляна Георгиева

"Вирусът е малко по-специфичен. Той е много по-съвършен от отаналите, има си механизми, чрез които заразява. Оргазнизмът старее биологично. Една от системите, които стареят, е имунната система. За това най-уязвими са възрастните хора. Учените не могат да разберат защо е толкова крещяща разликата между това да се заразяват възрастните хора. Едно от обясненията е биологичното стареене", обясни доц. д-р Миляна Георгиева в ефира на "Събуди се".

Алкохолът може да отслаби имунната система

"Срещу всички видове вирусни инфекции и всякакви видове инфекциозни заболявания има разнообразни препоръки. Една от най-широкозастъпените е живата храна - малко или никаква термична и топлинна обработка. Храни, които имат високо съдържание на хранителни съставки, които са полезни на организма, в това число и имунната система. Храни, които са богати на микро- и макронутриенти. Това са протеините, мазнините и въглехидратите, които трябва задължително да присъстват в нашата хранителна диета", обясни тя.

С кои храни да повишим имунната си система по време на коронавирус?

"Микроелементите са тези, които дават нюансите на диетата ни. Точно в тези микроелементи като селен, цинк, желязо са кофактори в много биохимични реакции в цялостния организъм . Набавяме си ги чрез млечни продъкти, черен дроб, месо, всички зеленолистни зеленчуци, както и всички пресни плодове и зеленчуци. Здравословната диета е тази, която съдържа цветовете на дъгата. Те са с много специфични антиоксидантни свойства. Те улавят свободните радикали и ги неутрализират", каза още доктор Георгиева.

Още по темата гледайте във видеото.