Това поставя под съмнение дали хората изграждат устойчив имунитет срещу вирус

Доказаха случай на повторно заразяване с коронавирус. Млад мъж от американския щат Невада е боледувал през пролетта, излекувал се е, след което се е заразил пак. Това поставя под съмнение, дали хората изграждат устойчив имунитет срещу вируса, след като изкарат болестта.

Повторно заразеният е мъж на 25 години. Той се е заразил през април. Бил излекуван през май, а в началото на юни доказали, че отново е заразен. Двете мутации на коронавируса били толкова различни, че няма съмнение, че става дума за второ заразяване. Този случай поставя под въпрос идеята за изграждането на колективен имунитет, чрез оставянето на вируса да се разпространява свободно.

„Колективният имунитет се постига, като се защитават хората от вируса. А не като се излагат на него. Никога в историята на общественото здравеопазване не е използвана стратегия с оставянето на вируса да се разпространява безпрепятствено. Още по-малко по времето на пандемия. Това е погрешно както от научна, така и от етична гледна точка”, заяви Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО.

100-годишна жена пребори COVID-19, не била боледувала от 14-годишна

Междувременно от цял свят продължават да идват данни за ръст на броя на заразените и втора вълна на епидемията.

Русия отчете рекорден брой нови случаи за един ден - близо 14 000. Рекордно много бяха и починалите от COVID-19 - 244 души за едно денонощие.

А премиерът на Полша беше поставен под карантина. Матеуш Моравецки не е дал положителна проба за коронавирус, но е бил в контакт със заразен човек.

„Оставам във връзка с колегите от кабинета. Заседанията на правителството ще се провеждат под формата на видеоконферентни връзки. Следвайте противоепидемичните мерки и бъдете здрави”, пожела Матеуш Моравецки.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.