Случаите на заразяване с коронавирус по света вече са почти 85 милиона

Случаите на заразяване с коронавирус по света вече са почти 85 милиона. Починалите са 1 милион и 830 хиляди души. Съединените щати продължават да са на първо място в печалната статистика с най-голям брой заразени и смъртни случаи. Все повече държави налагат по-строги ограничения.

Великобритания обмисля още по-строги регионални рестрикции, за да спре увеличаването на броя на заразените.

Борис Джонсън: Може да въведем по-строги мерки срещу COVID-19

„Това, което правим, е да се борим с новия вариант на вируса, който се разпространява най-вече в Лондон и в някои югоизточни райони. Затова трябваше да предприемем изключителни мерки, като временно затваряне на началните училища”, заяви британският премиер Борис Джонсън.

По думите на премиера, увеличаващият се брой ваксинирани ще доведе до намаляване на блокадите: „Надяваме се, че ще успеем да ваксинираме десетки милиони през следващите три месеца. Казвам ви това, което мисля.”

Очаква се Европейската агенция по лекарствата във вторник да одобри още една ваксина - тази на „Модерна”. До момента в ЕС, Дания води с най-голям процент ваксинирани - почти 46 хиляди души от 5.8-милионното население на страната. Най-голям брой  ваксини пък са поставени в Германия - 188 500. Властите в страната обаче предприемат строги мерки за спазване на правилата срещу вируса. Полицията затвори курорт източно от Дюселдорф, в който стотици хора караха ски в нарушение на мерките.

Гърция затяга карантинните мерки от днес

„За съжаление днес отново видяхме, че забраненият достъп до ски пистите не е спрял много хора. Затова трябваше да затворим пътищата със съгласието на кметството, за да предотвратим достъпа до пистите”, заяви Себастиан Хелд, говорител на полицията.

Папа Франциск също критикува хората, които пътуват в чужбина на почивка, за да избегнат блокадите.

„В една държава, не помня коя, за да избегнат блокадата, повече от 40 самолета са излетели за един следобяд. Това са добри хора, но не мислят за онези, които си седят у дома, за икономическите проблеми на много хора, засегнати от мерките, за болните. Те мислят само да идат на почивка и да се забавляват. Това много ме натъжава”, посочи Светият отец.

Главата на римокатолическата църква призова хората да се грижат един за друг, а не да гледат само своя интерес.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.