Поводът са медийни публикации за получаваното възнаграждение от лечебното заведение

Антикорупционната комисия образува производство за конфликт на интереси по отношение на проф. Димитър Буланов в качеството му на изпълнителен директор и член на борда на УМБАЛ "Александровска", съобщиха от комисията.

Поводът са медийни публикации. Според тях за времето, докато е бил изпълнителен директор, а сега член на борда на лечебното заведение, проф. Буланов е имал сключени още и граждански договор, и трудов договор с УМБАЛ "Александровска".

Предмет на проверка от КПКОНПИ ще са основанията за тези договори, полученото възнаграждение, както и евентуалното наличие на частен интерес в тази насока.
Комисията ще се произнасе с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни.

От КПКОНПИ уточняват, че за проф. Димитър Буланов конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството - той се твърди в медийни публикации, и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред.

„Информацията, която получих от моя заместник, е че той е бил независим изпълнителен директор и едновременно е имал договор за изпълнение в болницата, а след това независим член на директорите. Не може да си независим член и да работиш в лечебното заведение, както и не може да си изпълнителен директор и да имаш трудов договор за изпълнител в същото лечебно заведение. Нека оставим Комисията да провери нещата”, заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров.