Повечето хора в страната все още носят маски на закрито, въпреки че вече не са задължени по закон да го правят

Германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах призова хората да носят предпазни маски на събирания на закрито по време на великденските празници, за да се предотврати увеличаване на случаите на COVID-19, съобщи ДПА.

Лаутербах, който е медик, отбеляза, че броят на случаите все още е много висок, както и броят на смъртните случаи.

"Призовавам всички доброволно да носят маски на закрито. Една малка жертва. Особено на Великден не бива да излагаме на опасност себе си и другите", заяви той в съобщение в Twitter.

Министърът отправи призива си, след като проучване показа, че повечето хора в Германия все още носят маски на закрито, въпреки че вече не са задължени по закон да го правят.

Около 58 процента от участниците в анкета на социологическата агенция YouGov са заявили, че носят маска в магазините, за да предотвратят разпространението на коронавируса, 19 процента са заявили, че не носят маски, а 23 процента - че носят маска от време на време.

Германската полиция осуети заговор за отвличане на здравния министър

Около 70 на сто от анкетираните са заявили, че не са били повлияни от други хора в решението си да носят маска, а само 8 процента са заявили, че са били повлияни от други хора.

Изискването за носене на маска в Германия беше отменено заедно с много други мерки на 3 април. Съгласно измененото законодателство маски могат да се изискват само в лекарски кабинети, старчески домове, болници, автобуси, самолети и влакове, както и по време на изпитване в училищата например.

Допитването е осъществено онлайн от 8 до 12 април и в него са участвали 2054 души - представителна извадка на германското население над 18-годишна възраст.

Броят на заразените с коронавирус в Германия продължава да намалява. Днес Институтът за контрол на заболяванията "Роберт Кох" обяви 156 864 нови случая за изминалото денонощие. Числото е по-ниско от отчетените преди седмица 175 263 случая. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА