Русия заяви още, че предприема мерки за "свеждане до минимум" на последиците от частичното петролно ембарго

Предстоящата доставка на американски оръжия за Украйна, включително ракетни системи, повишава риска от военна конфронтация между Русия и САЩ, предупреди Москва, цитирана от Франс прес.   

"Всяка продължаваща доставка на оръжия увеличава, подсилва риска от подобно развитие" на събитията, заяви руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков пред агенция РИА Новости, в отговор на въпрос за възможността от въоръжен сблъсък между Вашингтон и Москва след обявяването на нови доставки на оръжия за Киев.

Вчера САЩ заявиха, че ще доставят на Украйна системи HIMARS (Високомобилни артилерийски ракетни системи), които се монтират на леки бронирани машини.

ВОЙНАТА В УКРАЙНА: Руските войски контролират голяма част от Северодонецк

Тези оръжия имат обсег около 80 км, следователно не става дума за системи с много голям обсег. Те обаче представляват значително подсилване на възможностите на Украйна.

Новата техника е част от нов пакет американска военна помощ за Украйна, на стойност 700 милиона долара, подробностите за която се очаква да бъдат обявени днес.

От началото на бойните действия, които навлизат днес в стотния си ден, президентът на САЩ Джо Байдън проявяваше загриженост да не доставя оръжия, които, според него, биха поставили САЩ в положение на страна, участваща в бойните действия на страната на Украйна, припомня АФП.

Рябков се подигра на Вашингтон, като заяви, че Америка е решена да "води войната до последния украинец, за да нанесе, както се казва, "стратегическо поражение" на Русия".
"Това е безпрецедентно и опасно", заяви дипломатът.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА