При свлачище загинаха 8 души, сред които и българка

Официално - българка е сред осемте жертви на свлачището на италианския остров Иския. Това е 58-годишната Николинка Благова, която се издирваше. Сред загиналите има две деца, които са били затрупани, както и новородено бебе. Информацията потвърди префектът на Неапол Клаудио Паломба.

Стана ясно, че нашата сънародничка е била в Иския, за да получи документите си за италианско гражданство. По тази причина тя се води от местните за турист, тъй като е пристигнала от Германия, където е живеела с италианския си партньор. Николинка дълги години работила в ресторант на о-в Иския. След това се омъжва за един от собствениците му.

Осем загинали и 13 в неизвестност след свлачище в Италия

Трагедията в Иския отново извади на преден план една опасна практика в Италия - признаването на незаконни имоти. Италианците го наричат "амнистия" - строиш незаконно, декларираш, че си го направил, плащаш малка глоба и строежът се узаконява. За първи път имаше такава вълна на узаконяване през 1985 г. След това Берлускони обяви втора амнистия през 94-а и обеща, че е за последно. Само 10 години по-късно имаше още една, пак дело на Берлускони. Жителите на острова са наясно, че бедствието е пряк резултат от тези политики.

След свлачището: Италия обяви извънредно положение на остров Иския

„Положението е обезкуражаващо. Подобни неща не би трябвало да са възможни, трябва да сме по-добре защитени. Но от една страна много незаконни неща бяха направени, а важната работа не беше свършена”, казват жители на острова.

Иския е драстичен пример за това, как гражданите се възползват от амнистията. При население от 60 хиляди души, почти 27 хиляди имота на острова са подали молби за узаконяване. На практика половината сгради са незаконни - или са построени на нестабилен терен, или са имали разрешение за малка къща, а са направили огромен имот.

Българка е сред жертвите на свлачището на италиански остров

"Аз живея близо до свлачището. Не за първи път става подобно нещо. Тези проблеми трябва да бъдат решени. Не можем да живеем така", категорична е Габриела Сориче, която живее на италианския остров.

Сега властите формират комисия за оценка на общата ситуация и подпомагане на пострадалите. Не е ясно дали ще има резултат от нейната работа. През 2017 г. на Иския имаше земетресение. Тогава над 2 хиляди души останаха бездомни. Пак се правеше оценка на имотите и се преглеждаха молбите за амнистия на незаконното строителство. Пет години по-късно не се вижда никакъв прогрес.

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.