Екипът на „Дойче веле” ни среща с жената, която танцува от десетилетия

Кариерата на един професионален танцьор е относително кратка. Мнозина окачват обувките си за танци до 40-годишна възраст, но не и Биги Фанен Шрайбер. На 91 години, тя все още е активна като танцьор и хореограф.

Биги е най-дългогодишният хореограф и танцьор на карнавала в Кьолн. Казва, че за нея танцът е езикът на душата. Повече от пет десетилетия тя обучава поколения карнавални танцови групи. В началото на 70-те години на миналия век Биги разработва известните повдигания и хвърляния на така наречените "функен марихен". Оттогава тя се смята за майка на танцьорките.

ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ТАЛАНТИ: Братя на 7 и 9 години – виртуози на пианото и цигулката (ВИДЕО)

Шрайбер сама прави демонстрации, за да е сигурна, че ще бъдат изпълнени правилно. За своите хореографии черпи вдъхновение от класическия балет.

В края на 40-те години става сценична танцьорка в Кьолнската опера, а през 1957 г. е примабалерина във Фрайбург. До края на 60-те години Биги обикаля из Европа и САЩ, но сърцето ѝ бие за карнавала.

Когато Кьолн лежи в руини след Втората световна война, Шрайберг организира първите така наречени "домакински танцови следобеди" до Кьолнската опера. Днес на това място е построен хотел.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Маргарита Стоянчева