Акцията е във връзка зачестилите кражби на автомобили

Полицията с удар срещу автокрадците. 11 души са в ареста, след като са взели и разглобили поне 4 автомобила. Бандата е действала на територията на „Слънчев бряг”, Пловдив, Стара Загора и Сливен. Физическите извършители на кражбите са трима, а останалите отговаряли за разглобяването на колите в специално депо.

По данни на полицията групата е действала от около месец, съобщи главен инспектор Свилен Трифонов, началник сектор „Престъпления, свързани с МПС”.

Сарафов за “Автоджамбазите”: Нахвърлят се като пирани върху автомобилите

В петък вечерта Ивелина и съпругът й за последно виждат семейния автомобил пред дома си, паркиран на обичайното му място.

„Цял ден си беше там. Сутринта, около 09:30-10:00 часа автомобилът беше паркиран там”, разказва Ивелина Хараламбова.

12 часа по-късно обаче колата я няма.

„Малко бяхме паникьосани. И след това, стана ясно. Всъщност няма какво друго да е”, разказва Хараламбова.

Семейството подава сигнал в полицията. Униформените действат светкавично и колата е открита в депо, замаскирано като селскостопанска постройка в сливенското село Гавраилово. На мястото е имало още три коли.

„На място бяха задържани шест лица, които в момента разфасоват автомобили, които се намират в там, в това депо”, обясни инспектор Трифонов.

В хотел в „Слънчев бряг” са задържани тримата физически извършители на кражбата. У тях са открити електронни устройства и специализирана техника, с която са отключвани колите. Камери за видонаблюдение заснели и момента на кражбата.

„Чрез тези устройства се снемат данните на автомобила, тъй като той излъчва някакъв сигнал - съответният ключ да отключи. След като се сканира този сигнал, се изготвя нов ключ”, обясни инспектор Трифонов.

Други двама отговаряли за логистиката.

И докато семейството на Ивелина има късмет колата им да е открита цяла, то други три коли са намерени на части.

„Автомобили, които са среден клас. Които са в ценовата рамка от 20 до 60 хил.”, обясни инспектор Трифонов.

Бандата се е специализирала в работата с две японски марки коли, разказват разследващите. Групата е действала около месец. Кражби имало и в Пловдив и Стара Загора.

„Между 20:00 часа вечерта до полунощ. На места, които не са осветени, които са близо до оживени места”, обясни инспектор Трифонов.

Задържаните са познати на полицията именно заради предишни автокражби. По случая е образувано досъдебно производство.

Новините на NOVA в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.