На излизане от съдебната зала, Божков заяви, че ще обжалва наложената му мярка

Софийски градски съд уважи искането на прокуратурата и реши да остави за постоянно в ареста Васил Божков, защото може да се укрие и защото има обосновано предположение за извършено престъпление.

Мярката за неотклонение, която беше разгледана е по едно от делата срещу Божков, а именно това, което е свързано с хазартния му бизнес. Прокуратурата обвинява бизнесмена в това, че е ръководил организирана престъпна група и е ощетил хазната с над 500 млн. лева.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

Според държавното обвинение от кореспонденция в електронната поща станало ясно, че Васил Божков е имал преки бизнес отношения в сферата на хазарта с руски граждани, които са в санкционния списък на ЕС. Сред тях са Евгений Пригожин и Алексей Гарбер, бивш шеф на "Роснефт".

Още от твърденията на прокуратурата в залата - Божков притежавал 51% от хазартна фирма в Крим, подкупвал е членове на Комисията по хазарта и е избягал от България след предупреждение от политици.

Васил Божков пристигна в Софийския градски съд (ВИДЕО+СНИМКИ)

По повод поискания постоянен арест самият Божков още преди заседанието каза, че прокуратурата може да иска каквото си иска. 

А адвокатът му Георги Гатев заяви в залата: "Обърках се дали се намирам на дело за хазарт или по много тежък политически процес" и допълни, че не се говори по същество. След това помоли да се вземе предвид, че Васил Божков се е прибрал доброволно в страната. 

"Няма бизнес отношения с Пригожин. Това са неща, които вие сами чухте, че бяха някак вкарани в това дело. Не знам по какъв начин и защо", посочи Гатев. 

"Всички доказателства са коментирани в това производство с оглед изясняване на обстоятелствата има ли обосновано предположение, че обвиняемия Божков е причастен към пристъп на деятелност. И има ли обоснова предположение да се укрие или да извърши такова. Съдът постанови, че има обосновано предположение че е извършено такова. Също има опасност да се укрие", заяви Ангел Кънев, прокурор. 

На излизане от съдебната зала, Божков заяви, че ще обжалва наложената му мярка за неотклонение. 

След решението бизнесменът публикува пост във Facebook - "Правосъдие в България още няма. Има бухалки. Реформирани."