Тейлър Суифт и Морган Уолън поставиха рекорди

Тази година Маря Кери получи специална награда за постижения в класациите за историческия успех на сингъла си "All I Want for Christmas Is You", който оглавяваше класацията на „Билборд“ всяка година от 2019 до 2022 г. и може да се завърне на първото място и тази година.

В неделя, 19 ноември, кънтри певецът Морган Уолън отбеляза 11 първи места на церемонията за музикалните награди на „Билборд“, което представлява най-голямата годишна равносметка за който и да е изпълнител, откакто Дрейк получи 12 приза през 2019 г., съобщи изданието на сайта си. 

Тейлър Суифт спечели 10 награди тази година, с което общият брой на тези отличия в кариерата ѝ досега достигна 39, което я поставя в равенство с Дрейк за най-много награди за всички времена. Дрейк спечели пет награди тази година, за да достигне същия брой.

Уолън спечели награди както за най-добър албум с "One Thing at a Time", така и за най-добра песен - "Last Night". За първи път един изпълнител печели и двете ключови награди в една и съща година, откакто Ъшър го направи през 2004 г. с албума "Confessions" и с мегахита "Yeah"! 

Суифт спечели наградата за най-добър изпълнител за трети път, което я поставя в равенство с Дрейк за най-много победи в тази категория. 

Обявиха номинациите за наградите "Грами"

Уолън доминираше изцяло в кънтри категориите, като спечели титлите най-добър кънтри изпълнител, най-добър кънтри албум, най-добра кънтри песен и най-добро кънтри турне.

Дрейк беше също толкова безпощаден в областта на рапа, като спечели наградата за най-добър рап изпълнител за рекорден пети път, за най-добро рап турне за втори път, както и за най-добър рап албум с "Her Loss" и най-добра рап песен с "Rich Flex".

Тейлър Суифт е начело на класацията за албуми на "Билборд" с "1989"

Сиза и Зак Брайън оглавиха категориите RnB и рок. Сиза спечели наградата за най-добра аренби изпълнителка, най-добър RnB албум с "SOS" и най-добра аренби песен с "КіІІ Bill". Но наградата за най-добър аренби изпълнител на турне отиде при Бионсе.

Зак Брайън спечели приза за най-добър рок изпълнител, най-добър рок албум с "American Heartbreak" и най-добра рок песен с "Something in the Orange". Наградата за най-добър рок изпълнител на турне обаче отиде при „Колдплей“. Победите на Брайън включват ключовата категория за най-добър нов изпълнител. 

21 Савидж, Бед Бъни, Бионсе и Майли Сайръс спечелиха по три награди. По този начин общият брой на наградите на Бионсе достигна 16, което я поставя в равенство с Уитни Хюстън и Марая Кери за най-много „Билборд“ отличия на цветнокожа жена. 

Най-успешното в историята: Турнето на Бионсе чупи рекорди

Имаше и горчиви разочарования - Люк Кумс бе финалист в 10 категории, но не получи нито една награда. Ариана Гранде беше на финал в пет категории и също така не спечели нито една. „Металика“ пък загубиха съревнованието за най-добра рок група от „Арктик Мънкис“.

Източник: Христо Кьосев, БТА