Нов апарат за изследване ще има и във ВМА

Край на месеците забавяне на резултатите от кръвните тестове за наркотици. Премиерът, вицепремиерът и вътрешният министър представиха нова апаратура, с която тестовете ще се обработват за броени дни.

В ефира на NOVA сме ви показвали много истории на хора, които дори са загубили работата си, докато чакат с месеци кръвна проба да опровергае или потвърди положителен резултат за наркотици от бърз тест. 

На 26 декември 2022 г. спират Христо Атанасов за рутинна проверка и му правят тест.  „Той излезе положителен за амфетамини. Аз не съм съгласен с този тест и искам да се направи във ВМА”, обяснява той.

Резултат чака близо една година. „През това време ми беше доста тежко. Аз се занимавам с доставка на храна, явявах се при кварталния полицай на всеки три месеца да се подписвам”, добави Атанасов. 

11 месеца по-късно доказва, че е сред водачите с фалшиво положителен полеви тест за наркотици. Проверката на NOVA в Института по криминалистика към МВР показва, че година чакане не е прецедент.
„Имаме около 450 чакащи проби в момента. Забавянето е около 12 месеца”, каза Анатоли Ангелов, директор на Националния институт по криминалистика към МВР. 

Двама задържани при спецакция във Варна срещу производството на дрога

Процесът сега ще се ускори – до дни в Института ще заработи първата автоматизирана система за подготвяне на пробите у нас. „До момента тази подготовка се извършваше ръчно от специалистите. Тези автоматизирани системи ще работят денонощно”, обясни той. 

Заради голямото натрупване на проби, ускоряването на процеса ще се усети постепенно. „Пробите могат да излизат до 1-2 седмици. Нашият проблем е, че имаме натрупани над 1000 проби. Трябва да се справим и с тях, за да влезем в нормален режим на работа”, уточни Денков. 

„Според мен това е една огромна крачка към победата, която ние търсим в битката, която поведохме с пътния травматизъм”, категоричен е вътрешният министър Калин Стоянов. 

След като миналата година правителството пое ангажимент да забърза процеса, при среща с родители на деца, загинали на пътя, днес и те присъстваха на представянето на новата апаратура.
„Знаем какво коства да чакаш една година да излязат тези резултати”, каза Петя Иванова, родител.

Пробите от инциденти с ранени и загинали на пътя се обработват с приоритет, увериха от кабинета.