Според него младите лекари искат да се развиват и затова избират чужбина

Проблемът в здравната ни система е целевото финансиране. Корупция има, но не това е основната причина. Все още някои хора могат да се възползват от течове в здравната система, това е причина за липсата на реформа. Това каза в "На фокус" кардиологът проф. Иво Петров.

Проф. Иво Петров: Човешките отношения се изчерпват с максимата "Обичай ближния като себе си“

Според него младите лекари искат да се развиват и затова избират чужбина - заради високите технологии в здравеопазването. "Голям препъникамък е нецеленасоченото финансиране. Някои държавни и общински здравни заведения се реанимират изкуствено, те са изпразнени от съдържание. Обществото трябва да има сериозна нетърпимост. Аз не виня хората, които отиват да се лекуват зад граница, те търсят помощ. Всеки месец подписвам експертни становища за дефицитите в нашата система, искам да бъдат наваксани", коментира медикът. 

В края на миналата година стана ясно, че над 1 милион лева са нужни за животоспасяващо лечение на сина му. Иво-младши има вродена малоформация в мозъка, която при навлизане в пубертета се е усложнила до резистентна епилепсия. "Моето семейство получи за сина ми невероятна, но и много скъпа технология, терапията се надяваме да помогне. Няма 100% гаранция за успех. Синът ми е добре, нещата се развиват според очакванията. Благодаря на всички, които откликнаха и помогнаха", заяви професорът.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.

Целия разговор гледайте във видеото.