Ако бъде признат за виновен, го грози затвор от 2 до 10 години

Полицаят, прострелял 19-годишен младеж в Плевен, е произвел изстрелите с личното си оръжие. Това съобщиха разследващите, които изнесоха първи данни за случая.

Общо четирима служители на реда са били в необозначения автомобил, засякъл се с колата, в която пътували петима млади мъже. Версиите на двете страни се различавали, но е ясно едно - до инцидента се е стигнало след засичане на двете коли.

След гонка: Полицай простреля 19-годишен студент в Плевен (ВИДЕО)

От МВР осъдиха действията на полицая. Не е ясно защо той не е подал сигнал на тел. 112 и не е проверил състоянието на простреляния. Личното му оръжие е предадено доброволно. Ако бъде доказана вина, служителят с над 20 години стаж в МВР може да бъде осъден на затвор от 2 до 10 години.

Близки на пострадалото момче обаче излязоха на протест пред сградата на местната болница и поискаха наказания. Според тях полицаите са били цивилни, с необозначена кола и не са се представили. По думите на шофьора на автомобила Юли Юлев полицаите били с цивилна кола без буркани и антени, и с цивилни дрехи без пагони. Потеглил, защото мъжете не се представили като полицаи и младежите се уплашили. „Чу се изстрел, момчето изстена от болка. Това ако е полиция, защо не ни последва до тук?”, попита риторично Божидар Георгиев, който също е свидетел на стрелбата.

След гонката и стрелбата в Плевен: Простреляният младеж е опериран

Версията на МВР засега нямало да е публична. Ясно е само едно – полицаят все още е без обвинение и не е бил задържан дори за 24 часа. „При условие, че съдейства и участва в разследването и делото – задържането в помещение на МВР не би било удачно”, уточни директорът на ОД на МВР – Плевен Живко Ламбов. Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов определи случилото се като „изцяло неадекватна и некомпетентна реакция на полицейските служители”.

Все още не е ясно защо полицаят не е подал сигнал на тел. 112 и не е проверил състоянието на простреляния от него млад мъж. Потърсихме отговор от самия служител на МВР, който е отстранен, но на адреса му нямаше никого.

Състоянието на 19-годишния младеж е стабилно, няма опасност за живота му. Той обаче все още е в реанимация. Бил е прострелян в лумбална област.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase