Мъжът запалил шофирания от него автомобил и избягал

Среднощна гонка с автокрадец в София завърши с пострадал полицай и опожарен автомобил. Според наличната информация, автокрадецът е откраднал джип от паркинг на столичен хотел, но отвън го е чакала полицията. Всичко се случва около 01:00 часа през нощта.

СНИМКИ ОТ ОПОЖАРЕНИЯ АВТОМОБИЛ 

Според информация на NOVA крадецът е известния на органите на реда Асен Колев-Хастара, който и преди е бил замесен в кражба на автомобили. Неофициално се знае, че той е бил следен от полицията. Хванат в капана, той бяга с висока скорост от паркинга. Пътят му е запречен от „паяк” на полицията, за това той излиза през входа на паркинга, чупейки бариерата. Преди това ударя няколко коли, буса на музикантите на сръбската поп звезда Цеца Величкович и един полицай. Униформеният е на 49 години, приет е в болница без опасност за живота.

ОТ МВР отказаха официална информация по случая, докато не заловят беглеца.

Кола блъсна 71-годишна пешеходка в Айтос

Според експерти, именно заложения капан е направил ходовете на крадеца толкова рискови.

„Той е силно мотивиран да избяга, тъй като най-скъпото нещо, което има в себе си, е хардуера и софтуера, с който се отключват и заплават системите и се заглушават системите за сигурност”, обясни доц. Милен Иванов, бивш зам.-ректор на Академията на МВР.  

Така се стига и до следващата ситуация - освен да избяга, мъжът е искал и да прикрие следите си и да прибере техниката, която би могла да доведе и до други хора.

Бягайки от полицията, мъжът стига до Околовръстното шосе на София и запалва колата, вероятно за да изтрие всички ДНК следи за себе си. Полицията проверява дали на място е дошъл съучастник, който да го отведе в посока - квартал „Витоша”. От откраднатия автомобил не е останало почти нищо.

„Доста често автокрадците, след като откраднат кола, бързат да я скрият на специално оборудвано място, защото в такива автомобили, освен фабричната система за сигурност, най-често се монтират скрити GPS устройства, понякога и две. Много трудно се откриват такива устройства, трябва специална апаратура”, обясни доц. Милен Иванов.

Според криминалисти откраднатия автомобил е струвал около 100 хил. лева, като при подобни поръчки за извършителя отиват около 6 000-7 000 лева.

„Моментът е изключително подходящ за такива престъпления, тъй като голяма част от полицейските сили са ангажирани с борба с купения вот”, обясни доц. Милен Иванов.

Във видеото са използвани кадри на Петър Караиванов.