Кукленият театър „Ателие 313" може да спре да съществува заради превръщането му в частен...

 

Някои наричат времената, в които живеем, времена на духовен упадък. Закриват се театри, по стените на галериите мухлясват картини, актьори и артисти остават без работа. Причината е не липса на интерес от страна на публиката, а защото няма правилна политика, която да осигурява ресурса, необходим, за да има изкуство. Един от малките, но значими по своята същност театри в София - театър „Ателие 313" , в момента е в опасност заради промяна в статута му.

 

Кукленият театър е изправен пред опасността да спре да съществува заради бюрократични и юридически подробности. От общински театърът се превръща в частен още през 2000 г. , с което последвали различни съкращения. Помощ се получава единствено от Столична община, която е предоставила сградата, в което се помещава театърът.

 

От Общинския съвет обаче решават, че този начин за подпомагане е неправомерен и трябва да се търсят други пътища. В момента вариант за „Ателие 131" е общината отново да го включи като част от културното си  наследство.

 

Каузата да спасят театъра събра много актьори, сред които Христо Мутафчиев, Влади Люцканов и Васил Василев - Зуека.

 

Театърът е създаден през 1988 г. като студиен експериментален театър, който и до днес обединява едни от най-изявените творци на кукленото изкуство.

 

Гледайте живата връзка  с театър „Ателие 313" във видеото, а целия казус на страницата на „На кафе" в Nova Play.