Испанецът спечели 17-тия етап

Алберто Контадор от тима на "Саксо Банк" спечели 17-тия етап от колоездачната обиколка на Испания (Вуелта). 29-годишният състезател премина разстоянието от 187.3 km от Сантандер до Фуенте Де за 4:29:20. С успеха той излезе начело в генералното индивидуално класиране и четири етапа преди края на обиколката направи сериозна заявка за втората си победа във Вуелтата след 2008 година.

Около 60 km преди финала на двешната отсечка Контадор предприе атака, след като бе в група от 19 колоездачи. По-късно последва нова самостоятелна акция на испанеца, който бързо натрупа преднина и успя да я удържи, за да запише първата си етапна победа след изтърпяното допинг-наказание.

С изоставане от 6 секунди втори днес завърши Алехандро Валверде, а Серхио Енао остана трети със същото време.

Досегашният лидер Хоаким Родригес опита късна атака, но въпреки нея той не успя да намали съществено аванса на Контадор. Родригес завърши десети в етапа на изоставане от 2:38. Така той не само загуби червената фланелка на лидер но вече е трети, защото Алехадро Валверде зае втората позиция. Сега той се намира на 1:52 зад Контадор, а изоставането на Родригес спрямо първото място е 2:28.

Българинът Данаил Петров завърши на 71-ви в етапа на 20:51 зад победителя. Петров е 173-и в генералното класиране на изоставане от 3:17:45.