Санкцията за първо провинение става двойна

Генералният директор на Световната антидопингова агенция (WADA) Дейвид Хоумън обяви, че съвсем скоро наказанията за употреба на допинг ще бъдат увеличени на 4 години.

В момента стандартният срок за спиране на състезателните права, при първо нарушение, е 2 години. При сега действащата система по-големи санкции се налагат само в отделни случаи и то при наличието на утежняващи вината обстоятелства.

Очаква се увеличената санкция да бъде въведена с приемането на новия Антидопингов кодекс през месец ноември следващата година. Тя ще се прилага задължително когато се установи, че спортистите са използвали стероиди или кръвен допинг (ЕРО).

С промените в Антидопинговия кодекс е възможно Международният олимпийски комитет (МОК) отново да застъпи идеята си да бъде забранено на спортисти, хванати с допинг и наказани за повече от 6 месеца, да участват в следващите Олимпийски игри.

След като преди време текстът в Олимпийската харта, регламентиращ подобно наказание беше отменен от Спортния арбитражен съд (CAS) говорител на МОК заяви:

"Според нас Правилото е изключително ефективно средство за напредък в борбата с допинга. Доста сме изненадани от това решение, защото имахме консултативно становище от CAS с положителна оценка за текста. Когато дойде време за ревизия на Антидопинговия кодекс, ние гарантираме, че на по-строгите санкции, включително на това Правило, ще бъде обърнато по-сериозно внимание."