Как да се предпазим от покупка-менте?

Бум на измамите с фалшиви обяви за продажби на автомобили. Как да се предпазите от това да си купите кола, да я регистрирате в КАТ и след няколко месеца да се окаже, че автомобилът е обявен за краден?

Фалшиви обяви за коли в интернет има откакто съществува онлайн продажбата. Логично, най-често измами се правят с малко по-евтините коли за около 2000-3000 евро. Хората нямат финансова възможност да правят сериозни проверки на колата и не искат да плащат комисионна на автокъщите. Оказва се, че фалшиви обяви и менте-автокъщи вече има дори и в Германия. 

По темата

Иван Цветанов има малък бизнес във Варна. Решава да си купи нова кола. Разпитва почти всичките си приятели и познати и всички го уверили, че в Германия няма как да го излъжат. Влиза в германски сайт и си харесва кола. Плаща капаро и заминава за Дортмунд. Каца на летището, звъни на продавача, той вдига и казва, че е в задръстване и пътува, но така и не се появява. Спира да вдига телефона си. След няколко часа чакане българинът се обръща към един от полицаите на летището.

„Човекът ми каза, че той може да се е разболял и не могат да направят нищо. Дори не прие сигнала и документите. На мен ми изглеждаше, че и той е в схемата”, разказва Иван Цветанов, излъган с обява за кола в най-големия немски сайт.

Юлиан Илиев продава коли в България от 19 години и дори самият той за малко е щял да бъде измамен по подобен начин, въпреки, че е проверил колата. Казва, че в интернет фалшиви обяви на коли има постоянно и разказва, че в Италия също се правят измами. 

„Застраховани автомобили се продават и след няколко месеца се обявявят за откраднати”, обяснява Юлиан Илиев.

Тръговците обръщат внимание и на друга примамка. Пуска се атрактивна обява и се дава импулсен телефон. Хората започват да звънят и научават какво се е случило, когато получат сметката си за телефон.