Жан-Клод Юнкер се ядоса на празната пленарна зала в Страсбург

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер възкликна: "Смешни сте!" на заседание на Европейския парламент в Страсбург заради малкото евродепутати, които присъстваха на обсъждането на приключилото малтийско ротационно председателство на ЕС, предаде БТА.

Юнкер първо благодари на 30-тината депутати, които бяха в залата, от общо 751, но след това заяви, че "парламентът е несериозен", защото не е имало по-засилено депутатско присъствие на заседанието, в което участва и премиерът на Малта.

По темата

Сесията бе посветена на завършилото преди няколко дни 6-месечно ротационно председателство на ЕС от Малта, чието население е само 415 000 души спрямо общо половин милиард за целия ЕС.

Председателят на ЕП Антонио Таяни направи забележка на Юнкер и поиска от него "да се държи с повече уважение".

"Комисията не контролира парламента. Парламентът е този, който трябва да контролира Комисията", каза Таяни.

На което Юнкер отвърна: "Тук има само няколко евродепутати, които да контролират Комисията. Смешни сте."

За мнозина длъжността европейски депутат все още се възприема като лека и приятна работа за политици без големи вътрешнополитически отговорности или за ветерани, които търсят лесен път към пенсионирането, отбелязва АП.

Размяната на реплики между Юнкер и Таяни наистина е изненадваща, тъй като и двамата са от групата на Европейската народна партия.

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс съобщи, че двамата са обсъдили инцидента и въпросът е приключен.

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат видимо се забавляваше по време на инцидента и отхвърли допускането, че малките страни са по-маловажни в ЕС, предаде Ройтерс.

На заседанието в пленарна зала Юнкер заяви, че ако там са присъствали германската канцлерка Ангела Меркел или френският президент Еманюел Макрон, е щяло да има далеч повече евродепутати.

Председателят на групата на Социалистите и демократите в ЕП Джани Питела написа в Туитър, че "вместо да "говори строго", Юнкер по-добре да насочи гнева си към Европейския съвет за бездействието му по миграцията".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съжалява за избора си на думи, заяви днес негов говорител по повод инцидента в Европейския парламент. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари