Пилотите са имали критично малко летателни часове от началото на годината

Технически проблем е най-вероятната причина за падането на хеликоптера край летището в Пловдив. При авиокатастрофата с Ми-17 загинаха командирът на екипажа и помощник-пилотът, а бордният инженер беше ранен. 

Ръководството на военновъздушните сили призна, че загиналите са имали критично малко летателни часове - 17-18 часа от началото на годината. Според натовския стандарт те трябва да са 180 часа годишно. 

Румяна Арнаудова: Хеликоптерът е паднал в рамките на около 3 секунди

Президентът Румен Радев призова да се потърси отговорност от политици, които с решенията си излагат на риск живота на военнослужещите. 

Само след 2 дни капитан Пламен Пантилеев щеше да навърши 48 години. Точно половината от живота си служи на Въоръжените сили, а над 600 часа е бил високо във въздуха. 

Кои са загиналите военни от падналия хеликоптер?

Капитан Стоян Неделчев загина на 45 години. 21 години от тях служи в армията. Повече от 500 часа е бил във въздуха. 

И двамата са бащи на по две деца. И двамата вчера излетяха за последно. Точно 3 секунди хеликоптерът им се разбива. Фаталният полет бил четвърти за деня. Всички били с учебна цел и различни екипи на борда. 

Под отломките на тежката машина успява да се спаси само бордният инженер Алексей Каменов. Сам излязъл от хеликоптера и със счупен глезен и 3 счупени ребра успява пеша да се отдалечи на 100 метра от машината. 

Колеги на загиналите пилоти: За тях това не беше работа, а призвание

Каменов е настанен във Военна болница. Той е в стабилно състояние. 

Хеликоптерът е бил в изправност преди полета. Ми-17 е на въоръжение в армиятта е от '89-а година. А през 2016-а е минал през ремонт в "Терем Летец" в София. Засега от прокуратурата отхвърлят версия за човешка грешка. Една от появилите се версии е проблем със стабилизиращ винт. 

Коя версия ще се окаже най-достоверна предстои да разберем. Междувременно се оказа, че падналият хеликоптер е машината, която поведе военния парад на 6 май. 

А властта изказа съболезнованията си към близките на двете жертви. 

"Първо искам да изкажа моите искрени съболезнования на семействата, близките и колегите", заяви президентът Румен Радев.  

"Моите съболезнования на генерал Боцев и на всички колеги в Министерството на отбраната, на семействата на загиналите пилоти", заяви военният министър Красимир Каракачанов.

Появиха се и обвинения за състоянието на отбранителната ни техника. 

Румен Радев и Каракачанов посетиха Алексей Каменов във ВМА (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Мнозинството прекрати модернизационните процеси в българската армия, върна ги в нулево положение, в изходна точка, предвидените за тези проекти стотици милиони къде изтекоха?  Вместо да идат за ремонт на техника за въоръжаване, те пак отидоха за саниране. Рискът от тези политически решения ги носят военните", коментира Радев.

"Тя армията много отдавна е заложник на политиката. Заложник на празни приказки и безхаберие от 28 години. Аз отдавна настоявам за по-бързи мерки. Но виждате, че дори при последния проект за модернизация пак се намериха умници да си правят евтин популизъм и да говорят глупости", отговори Каракачанов. 

След загубените човешки животи президентът и вицепремиерът споделиха общ тон и обща идея - обществените поръчки за ремонтите на вертолетите да отпаднат, за да  се спести време. 

Репортери: Владислава Тричкова, Яна Николова, Благой Бекриев, Рада Богданова

ВСИЧКО ЗА ИНЦИДЕНТА С ПАДНАЛИЯ ХЕЛИКОПТЕР ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.