Според учените по време на този режим на хранене се увеличава употребата на наситени мазнини

Популярните нисковъглехидратни диети могат да увеличат риска от нарушения на сърдечния ритъм, които предизвикват инсулт, съобщи БТА.
Хората, които приемат по-малко калории от основни скорбялни храни, като хляб, макарони, и картофи, е по-вероятно да развият атриална фибрилация. Това е една от най-разпространените болести на сърцето. Страдащите от нея са около пет пъти повече застрашени от инсулт. По-вероятно е и да получат сърдечна недостатъчност.
"Като се има предвид потенциалното отразяване на диетата върху аритмията, изследването ни показва, че този популярен метод за контролиране на теглото трябва да бъде препоръчван много предпазливо" , каза ръководителят кардиологът от университета Сун Ятсън в Гуанчжоу Сяодун Чжуан.

Колко трябва да ядем, за да сме здрави?

Проведеното изследване е обърнало внимание на негативните страни от намаляването на въглехидратите. То е обхванало 14 000 души, включени в дългосрочно проследяване на риска от сърдечносъдови заболявания в САЩ. В началото те не са страдали от атриална фибрилация. След 22 години 1900 от тях развили това заболяване. 
Учените са анализирали начина на хранене на доброволците и каква част от дневните им калории са от въглехидрати. 
Резултатите показват, че ако въглехидратите осигуряват по-малко от 45 % от дневните калории, опасността от развиване на атриална фибрилация е с 18 % по-голяма спрямо по-високия прием в границите на 45 до 52 %, който се смята за умерен. 
Диетите, препоръчвани от знаменитости често залагат на много по-малко въглехидрати дневно. 
При над средно ниво въглехидрати рискът за сърцето също нараства, но при ниския прием е с 16 % по-висок спрямо високия. 

1,5 млн. българи са със свръхнаднормено тегло

Една от причините за този ефект според специалистите е, че хората, които ограничават въглехидратите, обикновено увеличават червеното месо и наситените мазнини. Те причиняват възпаление и рeдица сърдечносъдови проблеми. Възможно е те да ядат и по-малко плодове и зеленчуци, които са богати на антиоксиданти. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.