Отговорът на този въпрос потърси Петя Желева

През миналата година Франция беше най-посещаваната от туристи страна в света. Ще ѝ отнеме ли коронавирусът тази титла?  Отговорът търси Петя Желева.

Френския премиер Едуар Филип, заяви преди време, че туризмът е „перлата в короната” на френската икономика и спасението му е национален приоритет. И за да подплати думите си, френското правителство обяви мерки в помощ на туризма за 18 милиарда евро.

Франция отвори границите си за Европа. Заработиха хотели, ресторанти и магазини, а плажовете по Лазурния бряг очакват нетърпеливо първите си посетители.

Тюркоазени води, спиращи дъха пейзажи, лукс без граници - Лазурният бряг е символ на блясък и богатство от векове. Още през 19 век английските аристократи посещавали френското крайбрежие за лечебни бани, а живописните гледки вдъхновявали писатели и артисти.

ПОРЕДЕН РЪСТ НА ЗАРАЗЕНИТЕ С COVID-19: 117 са новите случаи у нас, има още 6 жертви

През 50-те години на миналия век Брижит Бардо се влюбва безумно в Лазурния бряг докато снима “И Бог създаде жената”, за да превърне Сен Тропе в магнит за знаменитости, а години по-късно режисьорът Жан Жиро ще осмее местната полиция чрез гения на Луи дьо Фюнес в “Полицаят от Сен Тропе".

От Тулон до Мантон, през Кан, Ница и Монако - Френската ривиера привлича годишно 13 милиона туристи, които носят на страната приходи от 7 милиарда евро.

Ирина и Георги Цочеви живеят в Париж и предприемат кратко средиземноморско бягство, след 3 месеца на изолация във френската столица. “Ние сме фенове на водните спортове и искахме за покараме малко кайт, да се повозим на яхта. Намерихме много добри оферти за апартаменти. Намерихме си и страхотна яхта в Монако на цени, които дори в Гърция не сме виждали преди”, сподели Георги.

Двойката планира почивката си в последния момент, за да избегне риск от възможни анулации. Споделя, че при други обстоятелства свободни места на Френската ривиера и то на подобни цени не би намерила. “Обикновено има страшно много хора навсякъде, а сега е почти празно и могат да се намерят страхотни оферти с около минус 30 процента по-малко и за яхти и за ресторанти и за жилища”, допълни той.

Близо 9 милиона са заразените COVID-19 по света

С позитивизъм, Ирина отчита и по-добро отношение от страна на работещите в туризма.“По принцип знаем, че Франция не е най-подходящото място ако търсим любезности и мило отношение, но в случая това може да се оправдае, защото след 3 месеца на изолация и невъзможност на хотелиерите и ресторантьорите да посрещат туристи тук, на Лазурния бряг, където винаги е пълно, дори и в студените месеци, ние успяхме да се насладим на една страхотна почивка и добро отношение, което се надявам да имаме и занапред”, обясни тя.

Като Ирина и Георги, и Кристоф Ламбер живее със страстта към водните спортове. Собственик е на малка ветроходна яхта в Монако, която отдава под наем за разходки по Лазурния бряг. „Ефектът от пандемията определено се усеща цялостно върху туристическия сектор. Хотели, ресторанти и съпътстващите ги услуги предлагат доста интересни цени. Магазините започнаха по- рано с намаленията. Дори луксозните автомобили се огънаха пред кризата. На по ниска цена можеш да резервираш и морските дейности – кайтсърф и уейкборд. Професионалистите в сектора правят повече усилия за да предложат на туристите по добро посрещане от преди”, сподели Ламбер, който е собственик на ветроходна яхта в Монако.

Към момента Кристоф не усеща кризата върху бизнеса си, а това има своето обяснение. „Мисля, че карантината отключи още по-голямо желание на хората за свобода. А морето ти дава това усещане. Вярно, на една лодка можеш да бъдеш ограничен, но веднага щом излезеш в открити води виждаш светлината. Усещаш вятъра и въздуха. Смятам, че специално  нашата дейност няма да пострада от пандемията. Вече имаме много резервации и дори не можем да отговорим на всички”, допълни той.

Монако е втората най-малка, но най-гъсто населена страна в света. Два квадратни километра лукс, които се къпят във водите на Средиземно море. И макар всеки трети жител на джобното княжество да е поне милионер, икономиката на страната пострада сериозно от здравната криза.

Жертвите с коронавирус по света надхвърлиха 450 000

След 3 месеца под карантина, емблематичното казино Монте Карло очаква нетърпеливо своите посетители. Загубите за Княжество Монако по време на пандемията надхвърлят половин милиард евро. Само отложеният старт за Голямата награда на Монако от Формула 1 струва на страната 100 милиона евро. Сметката утежняват още отменени фестивали и хотелски резервации, като особено тежко лято очаква ресторантьорите. „Отворихме заведенията на 2 юни, но имаме 70% по малко клиенти в сравнение със същия период на миналата година. Ще бъде много трудно. Освен това пазарът се променя и трябва да се адаптираме. Тази година очакваме повече млади клиенти, затова сме предвидили специални вечери и партита. Tова лято се налага да забравим за хората от Америка и Близкия изток. Ще разчитаме основно на посетители от съседните на Монако - Италия и Франция, а също и от Испания, когато французите отворят границите за испанските туристи”, коментира Симоне Турбиани, управител на ресторант в Монако.

И все пак, къде другаде ако не тук, макар и по време на криза, човек може да види най-голямата ветроходна яхта в света – 143-метровото плавателно супер-чудо на руския милиардер Андрей Мелниченко на стойност 500 милиона евро.

Репортер: Петя Желева

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.