Кой грабна престижните награди?

"Земя на номади" спечели "Оскар" за най-добър филм. Франсис Макдорманд грабна наградата "Оскар" за най-добра актриса в главна роля за "Земя на номади", а сър Антъни Хопкинс взе статуетката за най-добър актьор за филма "Бащата".

ВСИЧКИ ПОБЕДИТЕЛИ ВИЖТЕ ТУК

Първата статуетка за вечерта отиде при Емералд Фенел. Британката спечели "Оскар" за най-добър оригинален сценарий за филма "Момиче с потенциал", който имаше общо 5 номинации. Лентата проследява как Каси замисля отмъщение на хората, отговорни за изнасилването на най-добрата й приятелка, и за тези, които са я разочаровали след това.

БЛЯСЪК С БЪЛГАРСКА СЛЕДА: Червеният килим и големите звезди на "Оскарите" (ГАЛЕРИЯ)

"Всичко, коeто мога да кажа, е, че се опитвам много силно да не плача, което е ужасно трудно като англичанка, тъй като англичаните винаги плачат. Този филм беше направен от най-невероятните хора на света за 23 дни и те вложиха в него своята гениалност, хумор и любов. Трябва да благодаря на толкова хора и се чувствам притеснена, че съм тук сама", каза Фенел.

Мария Бакалова сияе на червения килим (ВИДЕО+СНИМКИ)

Наградата за адаптиран сценарий отиде при Кристофър Хемптън и Флориан Зелър за „Бащата”.

Томас Винтерберг заслужи приза за "Най-добър чуждоезичен филм" за "Още по едно". Винтерберг изнесе кратко и емоционално слово. Той посвети наградата на дъщеря си Ида, загинала при автомобилна катастрофа четири дни след началото на снимките.

Мария Бакалова не успя да спечели Оскара за поддържаща роля (ВИДЕО)

"Това е повече от всичко, което бих могъл да си представя", заяви Винтерберг от сцената на гара "Юниън стейшън" в Лос Анджелис.

"Инцидент на магистралата отне живота на дъщеря ми", каза той през сълзи. "В крайна сметка направихме този филм за нея, като неин паметник", добави датчанинът.

Брад Пит: Мария ще бъде голяма звезда (ВИДЕО)

 

 

По-голяма част от продукцията, проследяваща живота на група учители, които се договарят всеки ден да пият по малко алкохол с надеждата да подобрят живота си, е заснета в бившето училище на Ида, в нейната класна стая.

Призът на американската филмова академия за най-добър актьор в поддържаща роля отиде при Даниел Калуя за "Юда и черният месия". Актьорът се превъплъщава в образа на Фред Хамптън - лидер на "Черните пантери" в Чикаго, а колегата му Лакийт Станфийлд играе внедрен в организацията информатор на ФБР.

Две статуетки получи екипът на „Ма Рейни: Майката на блуса”. Първата бе за най-добри костюми, а втората - за най-добър грим и прически.

Клоуи Джао грабна наградата за най-добър режисьор. Родената в Китай Джао стана първата азиатка и втората в историята жена, спечелила "Оскар" за най-добра режисура, предаде Ройтерс. Тя заслужи приза за лентата си "Земя на номади". В него се разказва за финансово затруднени хора, живеещи във ванове, които пътуват из Америка и се захващат с различни работи в опит да свържат двата края.

 

 

"Винаги съм намирала доброта в хората, които срещам навсякъде по света. Така че тази награда е за всички, които имат вярата и смелостта да запазят добротата в себе си и да я съхранят един в друг, независимо колко трудно е това. Тя е за вас, вие ме вдъхновявате да продължа. Благодаря ви!", каза Джао.

В категорията за най-добър режисьор за пръв път бяха номинирани две жени. Другата претендентка бе Емералд Фенъл за "Момиче с потенциал".

Лентата „Без звуци в живота” спечели наградата за най-добър звук.

„Двама далечни непознати” се пребори за статуетката за най-добър късометражен игрален филм. Най-добър късометражен анимационен филм пък е "Ако нещо се случи, обичам те!"

"За душата" бе награден със статуетка а най-добър анимационен филм. За най-добър късометражен документален филм бе обявен "Колет", а за най-добър пълнометражен документален филм - "Моят учител октоподът".

Наградата за визуални ефекти отиде при "Тенет" на Кристофър Нолан.

Мария Бакалова не успя да спечели "Оскар" за поддържаща роля. Статуетката спечели Юн Йо-Джонг за "Минари". Тя е първата корейка, номинирана за актьорска награда от Американската филмова академия.

Статуетката връчи Брад Пит. При представянето на номинираните той оприличи Мария Бакалова на Мерилин Монро и заяви, че ще бъде голяма звезда някой ден.

В речта си Юн каза, че "Оскарите" за нея са предаване по телевизията и не може да повярва, че сега стои на сцената със статуетката в ръка.

В категорията "Най-добра кинематография" големият победител стана филмът "Манк". 

Композиторите Трент Резнър, Атикъс Рос и Джон Батист спечелиха "Оскар" за оригинална музика за филма "За душата".

H.E.R. спечели наградата за най-добра песен от филм - "Fight for You" от "Юда и черният месия". 

ВСИЧКО ЗА НАГРАДИТЕ "ОСКАР" ЧЕТЕТЕ ТУК