Ботьо Ботев с коментар за престъплението

„Това е един обикновен битов случай. Той обаче предизвика много въпросителни. Първо, можеше ли да се проведат профилактични действия, за да не се случи подобно престъпление? Тук проблемът е каква е психологическата насоченост на дееца. По принцип е много трудно да се предвиди какво мисли даден индивид в конкретен момент и на какво е способен”. Така криминалистът Ботьо Ботев коментира стрелбата в столичното метро, станала в сряда следобед.

Жертва и ранена жена след стрелба в метрото на "Летище София" (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите му няма данни извършителят да е с криминално минало. Той е минал и през психиатрични прегледи, тъй като е работил в охранителни фирми, поясни Ботев.

„В хода на разследването ще стане ясно дали престъплението е било планирано предварително.  Според мен става въпрос за инцидентно възникнала агресия. Ако го е планувал, е можел да извърши убийството на много други места. Подобни случаи не са редки. Деецът може би е изчакал хората да слязат, за да остане сам с жената. Представете си какво би станало, ако беше стрелял, докато има други пътуващи във влакчето”, каза още криминалистът.

Психолог за стрелбата в метрото: При такива случаи основната причина е ревност

На въпрос има ли опасения за нивото на сигурност на подобни публични места, Ботев заяви следното: „Изключително трудно е да има органи на реда, които да пазят всички подобни места”.

Той коментира и рокадите в МВР, направени още в първия ден от встъпването в длъжност на служебния министър Бойко Рашков. „Никога не съм бил политик. Бойко Славчев явно е бил пред пенсия или информацията, която има, е такава, че ще пречи на бъдещи организационни действия", каза Ботев.

Целия разговор гледайте във видеото.