По информация на NOVA става въпрос за поръчково убийство

Мексиканец с испански паспорт е задържан рано тази сутрин за убийството на 33-годишния бизнесмен от Хасково. По информация на NOVA става въпрос за поръчково убийство, разкрито за по-малко от два дни. Поръчката за покушението също идвала от чужбина.

33-годишният Тургай Сали е бил свидетел срещу организирана престъпна група. Той е починал тази нощ в пловдивска болница. Мъжът се е занимавал с търговия на хранителни добавки. Не е криминално проявен.

Бизнесмен е прострелян в Хасково

Заподозреният за убийството е задържан в София, заяви на брифинг окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов. "За това престъпление се предвижда доживотен затвор, доживотен затвор без право на замяна или лишаване от свобода от 15 до 20 години", уточни той. 

 

Заподозреният е задържан в момент, в който се е подготвял да напусне страната. Той е влязъл в България с испански паспорт през граничен пункт с Република Северна Македония. В хотелската стая, в която е бил открит, са намерени дрехите и маската, с които е бил в момента на убийството. У нас се е придвижвал с автомобил, взет под наем. Той е пристигнал в Хасково на 12 февруари, ден преди нападението. При обиска на колата на заподозрения не е открито оръжието, но е намерена гилза, съответстваща на тези от местопрестъплението.

Разпитани са множество граждани.

От полицията уточниха, че преди да почине простреляният бизнесмен е дал показания. Тогава е обяснил, че не се познава с нападателя, който не говори български език. "Иззети са записи от видеокамери. Разпитани са свидетели и заподозрени. Част от събраните доказателства сочат, че заподозреният многократно е наблюдавал дома на жертвата", допълват от полицията. 

 

 

Тургай Сали беше прострелян около 1.30 ч. вчера, докато разговарял със свой приятел на улица "Крали Марков" в Хасково. Произведени са два изстрела, единият от които е попаднал в областта на седалището на жертвата. От мястото на стрелбата са иззети две гилзи от бойни партони CCI Blazer калибър 9x19 Luger, уточниха разследащите.

Преди да почине Тургай Сали е успял да даде и описание на своя нападател – дрехи, физика и други специфични признаци, което е помогнало да се конкретизира кой може да е извършителят. При направената му операция в Пловдив е бил  изваден проектил от куршум, който по думите на разследващите е съвместим с гилзите от същия калибър, открити на местопроизшествието. 

Свидетел на ареста описа мъжа, извършил убийството като “мексиканец, с много татуировки по него”. 

“Не направи опит да избяга, но се опита да счупи телефон, да прикрие веществени доказателства”, допълни още свидетелят. 

Други свидетелите разказват, че полицаите са имали предварително информация и за наетата от мексиканеца кола, след като пристигнал в България с автобус от Северна Македония на 10 февруари.

“Част от тези доказателства, които са иззети, сочат, че лицето многократно е наблюдавало дома на жертвата”, поясни Недан Хаджиев, директор на ОД на МВР - Хасково.

Една от основните версии е, че става въпрос за поръчково убийство във връзка с дело в Гърция за убийство на бизнесмен.

Баща и двама младежи пребиха мъж в Русе заради забележка за боклуци

“Работи се върху различни версии, включително и тази за гръцката връзка. Към настоящия момент потвърждение няма, това са оперативни данни”, обясни окръжния прокурор на Хасково Иван Стоянов.

От МВР заявиха още, че не са отхвърлили врсията във връзка със задържаните през 2018 година братя в Гърция, каза още Хаджиев.

Убитият хасковлия е ММА боец и се е занимавал с търговия с хранителни добавки. Семейството има шивашки бизнес.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Георги Генов