В Народното събрание беше изслушан вътрешният министър Теодора Генчовска и председателят на ДАНС Пламен Тончев

След нотата, изпратена от Руската федерация - извънреден председателски съвет в парламента в четвъртък вечерта. В Народното събрание беше изслушан вътрешният министър Теодора Генчовска и председателят на ДАНС Пламен Тончев. 

Пред медиите Генчовска заяви, че очаква писмени указания от премиера какви ще бъдат действията на страната ни след ултиматума на Русия.

Руският посланик Елеонора Митрофанова е предоставила нота във външното ни министерство, в която се поставя ултиматум да бъде закрито руското посолство у нас, ако правителството не отмени решението си за изгонването на 70 дипломати. А премиерът в оставка Кирил Петков призова за оттегляне на предоставената нота. Той поясни, че въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители.

Външният министър обяви още, че не е подписвала нотите за изгонване на 70 дипломати и служители от посолството на Москва у нас, а е получила подробни методически указания, изпратени от началника на кабинета Лена Бориславова.

„Дошли са писмата със списъците, ние сме поискали указания от Министерския съвет, те са ни казали какво да правим и сме действали по процедура”, заяви Теодора Генчовска. Запитана дали тези 70 души са работили срещу интересите на страна, тя каза, че този въпрос е към ДАНС. В МВнР не е получаван доклад. „Има две писма със списъци, подписани от председателя на ДАНС”, каза Генчовска.

Генчовска: Не съм подписвала нотата за 70 руски дипломати

„Оттук нататък премиерът трябва да каже на МВнР как да постъпят. Те нямат инициативата да вземат самостоятелни решения в тази посока. Той забърка тази каша, той трябва да каже как да излезем от нея с всичките последствия”, заяви Тошко Йорданов. „Измиха си ръцете с външно, а Лена е изпратила писма какво да се прави с тези хора, защото външно зададе въпроса, че не се прави така и вътре е било правете това”, каза още Тошко Йорданов.

„Този председателски съвет нямаше как да установи нищо - нито като компетентност, нито като формат на провеждане, политици, които търсят поводи да извадят изречения и да  държат речи на тяхна страна, аз няма да се присъединя”, каза Христо Иванов, съпредседател на ДБ.  

Иванов: Ако шефът на ДАНС е добавял хора в списъците с дипломати, това ражда въпрос за отговорността му

„Министър-председателят е използвал структурите на държавната власт за своя политическа изгода. Ще изготвим утре сигнал до прокуратурата, за да поискаме лицето Кирил Петков да бъде разследвано”, заяви Костадин Костадинов.

Костадинов: Премиерът е заплаха за националната сигурност и моментално трябва да бъде освободен

ВСИЧКО ЗА ДИПЛОМАТИЧЕСКОТО НАПРЕЖЕНИЕ ПО ОСТА БЪЛГАРИЯ-РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.