Вижте произведенията на артист от Нидерландия, посветени на борбата с климатичните промени

Климатичната криза от години се смята за едно от най-големите предизвикателства пред човечеството. Въпреки това, много хора все още не приемат тази тема достатъчно сериозно. Един художник от Нидерландия иска да промени това. Тайс Бийрстекър иска да просвети възможно най-много хора за щетите, които нанасяме на нашата планета и го прави чрез произведенията си, които повдигат въпроси и дават отговори.

Невероятни произведения на изкуството от цветни сапунени мехурчета (ВИДЕО)

Творецът работи с учени от цял свят. Казва, че трансформира данните, събирани от тях, в чувства. Създава експонатите си в стара фабрика за хартия край Амстердам. Художникът споделя, че вдъхновението за произведенията си получава, когато чете статии на учени и осъзнава, че хората по света не знаят за техните заключения.

Една от най-новите арт инсталации на Бийрстекър показва растения, направени от листове, които са прозрачни, когато са заредени с енергия, а през останалото време не прозират. Всички тези произведения целят да насочат вниманието към изчезването на тропическите гори. Установено е, че всяка минута изчезва горска площ с размера на 10 футболни игрища. Тези данни са събрани от учени в сътрудничество с ЮНЕСКО.

Още за интересните произведения на художника, които съдържат фас от цигара и пластмасови отпадъци, гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.