На този фон Зеленски посочи, че ситуацията на фронта остава тежка

Външните министри на страните от НАТО обещаха да засилят подкрепата за Украйна и да окажат помощ за възстановяване на енергийната ѝ инфраструктура. В изявление след първия ден на срещата си в Букурещ дипломатите подчертават, че агресията на Русия лишава милиони украинци от основни човешки услуги.

Жителите на Херсон бягат, градът се превръща в призрачен

Володимир Зеленски заяви в редовното си видеообръщение, че ситуацията на фронта остава тежка, а руските сили опитват настъпление в Донбас и към Харков. Междувременно, заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев предупреди НАТО да не предоставя на Украйна ракетни комплекси „Пейтриът”.

„Русия използва брутални атаки с ракети и дронове, за да остави Украйна на студено и тъмно тази зима. Президентът Путин се опитва да превърне зимата в оръжие, да принуди украинците да измръзнат или да избягат”, посочи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Столтенберг: Путин ще използва зимата като оръжие във войната

„Съюзниците от НАТО предоставят безпрецедентна подкрепа и поеха допълнителни ангажименти към цялостния пакет помощ на НАТО за Украйна. Това ще финансира спешна невоенна подкрепа, включително гориво и генератори, помагайки на Украйна да се справи с последиците от руските удари срещу нейната електропреносна мрежа”, добави той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.