Той информира, че е провел „дълъг разговор” със съюзниците от НАТО

Президентът на САЩ Джо Байдън потвърди, че страната му ще достави на Украйна 31 модерни танка M1 Abrams. САЩ и Европа са „напълно единни” в подкрепата си за Украйна срещу „наистина бруталната агресия” на Русия, каза държавният глава в изявлението си.

Германия ще изпрати поне една рота танкове „Леопард 2A6“ на Украйна

Байдън информира, че по-рано днес е провел „дълъг разговор” със съюзниците от НАТО, сред които Олаф Шолц, Еманюел Макрон, Риши Сунак и Джорджа Мелони, за да продължи „тясната координация”.

Русия е очаквала, че „ще се разделим”, казва той. „Но ние сме напълно, цялостно, напълно обединени”, допълни Байдън.

Какво се случи по-рано

След седмици натиск, Германия най-накрая се съгласи: „Ние ще предоставим бойни танкове „Леопард 2” на Украйна. Това е в резултат на подновените интензивни консултации с нашите съюзници и международни партньори”, обяви германският канцлер Олаф Шолц.

Москва: Решението на Германия за танковете е опасно и извежда конфликта на ново ниво

В обръщение към парламента канцлерът се опита да успокои германците, които се притесняват, че евентуална доставка на модерните танкове „Леопард 2” за Украйна ще ескалира конфликта.„Искам да кажа на всички, тук и сега, вярвайте на мен. Вярвайте на германското правителство”, апелира той.

Германия разрешава и на съюзниците си да изпратят своите танкове „Леопард 2” на Киев. До момента съгласие са дали пет страни - Норвегия, Испания, Нидерландия, Полша и Финландия. Украйна призова и всички други, които притежават такива машини, също да ги дадат.

Кремъл: Украинският народ ще страда, ако Европа изпрати танкове

Изпращането на най-модерните американски и германски танкове на бойното поле в Украйна разгневи Кремъл. „Потенциалът, който ще добавят към украинските въоръжени сили, е надценен. Това е още една заблуда, и то сериозна. Нека повторя, че тези танкове ще горят, както всички други”, коментира Дмитрий Песков.

Говорителят на външното министерство в Москва заяви, че решението за изпращане на танкове на Украйна било потвърждение за предварително планираната война срещу Русия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 

 

Източник: БГНЕС