Мъж на 36-години го снима и го хвали как се справя

Пореден случай на дете зад волана. Зрители на NOVA ни изпратиха видео, на което се вижда как дете управлява бус по малки улички на Габрово. От Областната дирекция на МВР в града съобщиха, че след като са сезирани от NOVA, е разпоредена незабавна проверка.

ДЕТЕ ЗА ВОЛАНА: Заснеха клип как малко момче кара бус (ВИДЕО)

Установено е, че вечерта на 7 ноември 36-годишен габровец е предоставил автомобила на 6-годишно дете, като същият е заснел случващото се с мобилен телефон, след което го е споделил в социалните мрежи. Той не е роднина на детето, а приятел на семейството. Бусът е на негова фирма. Не е ясно, дали за първи път позволява на момчето да шофира. На адресът, където мъжът живее, екипът на NOVA не го откри. Не вдигаше и телефона си през целия ден.

Съставен му е акт за административно нарушение и е прекратена временно регистрацията на буса.

За първите уроци, които получава от възрастен в колата, детето е възнаградено с много похвали. След като NOVA даде гласност от полицията в Габрово се сезираха, свалиха номерата на буса, а на мъжа позволил на детето да шофира – съставиха акт. Предвижда се глоба е от 100 до 300 лева. Деца да шофират автомобили става все по-често и опасно явление, според автоинструктори.

А Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България споделя: "Ние видяхме и малко дете да кара автобус, сигурно ще видим да кара и самолет, ние сме страната на неограничените възможности... Къде е тук Агенцията за защита на детето?! Смятам, че прокуратурата може да намери правилния член и да повдигне обвинение на родителия. След като баща му от толкова малък му преотстъпва правото да шофира в нарушение на закона, смята че и всички останали закони могат да се пренебрегнат. Възпитателният ефект е по-страшен от опасността от такова шофиране. За съжаление, такива "научени", като това дете, половината от часовете, като дойдат при нас, преминават да ги отучим. Почти всички български шофьори смятат, че са най-добрите и още по-добри инструктори. Затова има толкова много кръв по пътищата, защото от малки, децата знаят че Закона може да се нарушава."

Автоинструкторите смятат, че не само МВР трябва да се намесва, в случаи като този, но и Агенцията за закрила на детето и прокуратурата. По този казус, реакция от тях – няма.