Изобщо не можем да говорим за ответни мерки по забраната за прелитане на Мария Захарова, смята той

НАТО казва, че 2% е минимумът за отбрана, а ние имаме нужда от сериозно превъоръжаване. През последните години БВП се удвои. Това означава, че всъщност става дума за 4%. За кратък период от 3-4 години трябва да намерим механизъм за изпълнение на всички важни проекти за модернизация на армията и да ги завършим. Вече може да започне реализация на проектите. Мощен целеви кредит ще помогне това да се осъществи в кратък период. Това каза бившият военен министър Николай Свинаров за "Твоят ден".

"'Изобщо не можем да говорим за ответни мерки по забраната за прелитане на Мария Захарова през въздушното пространство на България. За да има такива, нещо трябва да ги е предизвикало.  България 100% изпълнява регламента на ЕС. Лавров има специален статут, но Захарова е обект на санкции. Гърция наруши санкциите с допускането ѝ, но това няма да донесе последствия за нея. Решението е нейна вътрешна политика, не иска да разваля отношенията си с Русия", смята той.

Свинаров: Вотът на недоверие за отбрана е несериозен и поискан в неподходящ момент

По думите му на срещата на ОССЕ са били поставени въпроси, които не са разрешени. "Няма как да се сключи споразумение за примирие, ако разговорите са едностранни. Към настоящия момент терористите печелят лека победа. Те отвличат хора и за да ги върнат, ги заменят със затворници. Позицията на Израел не е рязка, тя беше принудена да наруши важни правила в дипломацията, като преговаря с терористи. Трябва да се намери механизъм за преодоляване на антисемитизма", коментира Свинаров. 

Целия разговор гледайте във видеото.