Партията излъчва преговорен екип за сформиране на експертен кабинет

Правителство ще има, само ако премиерът е от ГЕРБ. Аз няма да се кандидатирам. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в първи коментар след изборите 2 в 1. 

По думите му е необходим експертен кабинет, доминиран от ГЕРБ във важните министерства. "Искаме наши кадри да са премиер, външен и военен министър. Трябва всеки да надмогне егото си. Другият изход е септември да ходим отново на избори", категоричен беше Борисов. Той не посочи конкретно име за потенциален бъдещ министър-председател и допълни, че въпросът ще се обсъди с партиите, с които ще преговаря.

А преговорите ще започнат още в понеделник и ще се водят от екип в състав Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова. За разговори те ще поканят всички парламентарно представени партии. 

Според него победата на ГЕРБ във вота е категорична. "Изпреварихме втория с над 11%. Имаме обаче един депутат по-малко. Интересни са ми колегите от малките партии, които бързат да кажат, че трябва да има кабинет, но няма да участват в такъв. Те могат да говорят от името на народа,  ГЕРБ обаче не го прави", подчерта Борисов.

"Съгласихме се на правителство с ПП-ДБ, защото това беше единственият начин да има такова", отбеляза той. 

Той изрази съжаление, че Христо Иванов е подал оставка като лидер на ДБ. Но сподели, че го познава и знае, че "когато види трудност, се отказва, за да му е по-спокойно".

Относно заявките за "реванш" от страна на ПП-ДБ, Борисов посочи, че такъв би бил нов вот, ако двете коалиции не се разберат. "С ПП-ДБ не можем да направим правителство вече, аритметично не излизат сметките. С БСП няма какво да разговаряме, Нинова каза, че не иска. ДПС са втори, ще говорим с тях. С "Възраждане" може да се говори по парламентарни въпроси и участие в комисии. ИТН преди гласуваше с нас и ПП-ДБ, но сега техният лидер ще прецени как да действа. Отговорността е на всички, затова с всички трябва да има диалог", подчерта лидерът на ГЕРБ.

ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ: ГЕРБ-СДС печели вота, седем партии влизат в парламента

"Не е време за самохвалство и егоцентризъм, нито за противоборство между институциите, а за държавнически решения. По общите национални въпроси трябва да има разбирателство между парламент и правителство. Ултимативното говорене, биенето в гърдите, сърдитите и дезертиралите - не е време за тях. Светът е във война и пред голяма война, ако политиците не намерят начин да успокоят ситуацията чрез дипломация. Време е за мъдри мъже и жени", посочи още Борисов.

От своя страна зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев подчерта, че победата е важна. "В 174 общини печели ГЕРБ-СДС. Случи се след години опити, след като голяма част от институциите неуспешно опитаха да унищожат нашата партия. Първият е първи, дори да е с 1% разлика. Въпреки опитите да се внуши друго, в това състезание си има ред. Подкрепата за нас се върна във Варна, Видин, Пазарджик, Шумен, Добрич, Русе. Преференциалният вот също е от голямо значение - Рая Назарян има 1000 повече преференции от Лена Бориславова. Георг Георгиев пък има два пъти повече преференции от Кирил Петков в Перник", заяви той. 

ГЕРБ-СДС е първа политическа сила на вота за народни представители и евродепутати. На изборите за НС коалицията печели 24.70% от гласовете, а за ЕП - 23.54%, сочат окончателните резултати на ЦИК при 100% обработени протоколи. 

ВСИЧКО ЗА ВОТА 2 В 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase