Вложителите трябва да получат парите си, смята още главният прокурор

„Това не е банков криза. Тази ситуация не е нормална. Съдбата на КТБ не трябва да е финансова смърт, а вложителите трябва да си получат парите”, заяви пред журналисти във вторник главният прокурор Сотир Цацаров.

 

„Ние не можем да кажем на вложителите, може да решат, че изказвам и лично мнение: „Вие сте виновни, защото не сте предвидили риска. Вие сте виновни, защото не сте предвидили, че когато една банка дава такива лихви, в нея има нещо нередно. Вие сте виновни за най-едрите, защото сте имали индивидуални договори за влог за 9%, че и за 12% лихва. Трябвало е да предвидите, че в тази банка има нещо нездраво, защото лихвите са високи", продължи Цацаров.

 

По думите му в продължение на години КТБ е била едно „скъпо банково украшение, което е било поставено под един красив стъклен похлупак от държавата”. 

 

Държавата е правила максимума, за да обгрижи този похлупак, максимума, за да държи парите си и парите на държавните предприятия в този похлупак. Тоест, тя се грижила това, което се намира под похлупака, да стои чисто, неопетнено, здраво и изглеждащо стабилно. Е, сега ние не можем да кажем: „Това е типична банкова криза. Спасявайте се!”. Тази криза е нетипична”, обясни Цацаров. 

 

Според него в случая става въпрос за престъпления и нарушения, за банка, която е съществувала при условия на банков надзор, който е създавал възможно най-добрата среда за нейното съществуване. 

 

„Ако банковият надзор беше вършил работата си при всички надзорни инспекции, както трябва да го върши, най-вероятно генезисът на всички тези проблеми щеше да бъде констатиран много много по-рано", коментира главният прокурор.

 

„Разследването е разследване. Ние сме с пълното намерение да го доведем докрай. Не само по отношение на длъжностните лица в КТБ, но и по отношение на длъжностните лица в БНБ и на първо място в управление „Банков надзор”, допълни Цацаров.