Проверка на аварийна група установила липсата на 250 метра от меден кабел 10 kV

Кражба на кабел от проходим колектор в кв. Младост в София предизвика авария на съоръжения на ЧЕЗ на 10 октомври в 23 ч., съобщиха от разпределителното дружество.
 
Проверка на аварийна група на компанията установи липсата на 250 метра от меден кабел 10 kV. Заради посегателството има проблеми с доставянето на ток до потребителите и съществува риск при евентуално авариране на друг кабел да останат абонати без ток.
 
"Ще възстановим щетите по най-бързия възможен начин и се надявам, че ще спестим евентуални неудобства на клиентите. Важно е да се знае, че при подобни кражби щетите са не само финансови. Посегателствата ощетяват стотици клиенти - те остават без електричество или страдат от резки промени в напрежението, които могат да повредят уредите им. Институциите и бизнесът не могат да работят нормално. Има и случаи, в които кражбите излагат на риск живота и здравето, както за извършителите, така и за нашите служители или трети лица", каза Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ.
 
Само за първите 5 месеца на годината кражби и посегателства по мрежата причиниха 159 прекъсвания на електрозахранването, в резултат на които бяха засегнати близо 100 000 клиенти от различни населени места. От стъпването на ЧЕЗ в България през 2005 г. до 2013 г. щетите от посегателства върху съоръжения на ЧЕЗ възлизат на 44 млн. лева.