Лекарката изписвала скъпоструващи лекарства за параноидна шизофрения на фиктивни пациенти

Психиатърка в Пловдив източи близо половин милион лева от Здравната каса. Лекарката фалшифицирала прегледи и получавала скъпи ампули с лекарства за шизофрения, които след това пласирала на черния пазар. От районната прокуратура обявиха,че жената е задържана. Замесени са 52-ма пациенти,  част от които дори не живеят в България.

РАЗСЛЕДВАНЕ: Повишиха очен лекар, уличен в източване на НЗОК, в национален консултант

Доктор Инна Бончева издавала фалшиви рецепти, а подставени лица взимали лекарствата от аптеки и й ги давали. Това твърди прокуратурата.  Медикаментите са за страдащи от параноидна шизофрения и се отпускат безплатно от държавата по специален ред. Затова тя имала и фалшив печат на учреждението, казват разследващите.

След разследване на NOVA: Отстраниха от длъжност лекаря, поставял стентове на здрави хора

„По въпросната схема са били съставени документи, съгласно които 52 лица уж са били нуждаещи се от въпросните 3 скъпоструващи лекарства. Тези лица нямат абсолютно никакво отношение към въпросния лекар – психиатър, нито са били на преглед, нито взимат лекарства. Цената на една ампула от тези лекарства струва между 700 и 900 лева.” заяви зам.-районен прокурор Атанас Илиев.

„По техни твърдения не са ходили въобще на преглед, т.е на тях им е поставена  една фиктивна диагноза параноидна шизофрения”, заяви районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев.

Част от тези пациенти се оказаха в чужбина. До личните данни на пациентите лекарката стигнала чрез свои познати или колеги.

На хората, които взимали лекарствата от аптеките, лекарката плащала по 30 лева за ампула. После ги продавала на черно. Според психиатъра доктор Герев най-вероятно в схемата има и други замесени, защото само с рецептата от психиатър тези медикаменти не могат да бъдат отпуснати.

„Минава се през Здравната каса, там се слага подпис и печат. След това се минава за одобрение през специална комисия в София. Не е лесно”, обясни психиатърът Веселин Герев.

 

Кабинетът на арестуваната лекарка е в кооперацията, в която живее. В него, както и в дома й, не откриваме никого.

„То вчера тук беше пълно с полиция. Целият коридор имаше, даже моите клиенти не можеха да влязат. Не знам защо”, разказва съседката Роси Белева.

На психиатърката е повдигнато обвинение както за измама, така и за съставяне на фалшиви документи. Прокуратурата ще поиска тя да остане за постоянно в ареста

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.