Турция потвърди първи случай

Продължава разпространението на коронавируса по света. Само за последното денонощие, новите смъртни случаи в Италия са 168, което е най-голямото увеличение, откакто избухна епидемията. Европейската комисия обяви, че създава фонд за справяне със заразата.

Епидемията от коронавируса накара италианците да променят навиците си и преди всичко – да си стоят по домовете. Барове, кафенета и ресторанти затварят вече в 18 часа, нещо немислимо само допреди броени дни.

„Това определено не беше добър ден за работата ни. От това, че сме принудени да затваряме толкова рано въобще няма полза”, казват ресторантьори.

ИЗВЪНРЕДНО: Коронавирусът стигна София (ВИДЕО)

За да се ограничи разпространението на вируса съседните на Италия страни предприемат драстични мерки. Австрия забрани на пътуващите да преминават границата без медицинско удостоверение. Словения затвори сухопътната си граница с Италия. Албания спря въздушния и морския трафик от и към Италия. Все повече авиокомпании по света спират полети от и за огнищата на заразата. Пътуващи споделят в социалните мрежи кадри на празни самолети. Международната организация за гражданска авиация обяви, че е обезпокоена от последиците от епидемията върху въздушния транспорт.

Европейската комисия обяви, че ще бъде създаден специален фонд за коронавируса с обща стойност 25 млрд. евро.

„В отговор на коронавируса ще създадем инвестиционен фонд, насочен към здравните системи, малките и средни предприятия и трудовия пазар, както и към уязвимите сектори на нашите икономики”, заяви Урсула фон Дер Лайен, председател на ЕК.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли обяви, че се поставя под доброволна домашна карантина заради скорошно посещение в Италия. Командващият полските въоръжени сили генерал Ярослав Мика е дал положителна проба за коронавирус, след като се завърнал от военна конференция в Германия. Първи случай на заразяване с коронавирус е установен в Турция. В САЩ, където също се увеличават заразените, част от град Ню Рошел северно от Ню Йорк  е под карантина, а властите изпратиха части от Националната гвардия.

Турция потвърди първи случай на коронавирус. Става въпрос за мъж, който наскоро се е завърнал от пътуване в Европа.

ИЗВЪНРЕДНО: Цяла Италия под карантина

А във Великобритания заместник-министърът на здравеопазването и депутат - Надин Дорис, се оказа заразена с новия вирус от Китай. Тя е поставена в изолация. Британски медии обаче съобщават, че през последните дни Дорис се е срещала със стотици хора, включително с депутати. Посетила е и прием, даден от премиера Борис Джонсън.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК