След това ги преупълномощи и те продължават да го защитават

Николай Банев се отказа от всички свои адвокати, а след отлагане на делото ги нае отново. Банев е подсъдим за ръководене на организирана престъпна група, пране на пари и държане на боеприпаси, а съпругата му Евгения и майка му Мария са с обвинения за участие в групата.

По време на заседанието Банев поиска да даде обяснения, в които определи делото като бутафорно и заяви, че 20 месеца е задържан под строг тъмничен режим. В началото на годината Евгения Банева беше пусната под домашен арест, а Николай Банев все още е зад решетките на следствието.

„Куриозът е, че за 10 месеца от разпоредителното заседание насам досега са разпитани само 5 свидетели. Общо взето с тоя темп, ако така вървим, свидетели ще разпитваме в следващите 17-18 години. Само свидетелите, посочени от прокуратурата са 170”, каза Евгения Банева.

„До тук нямаме отложено заседание поради неявяване на нито един свидетел. Подсъдимият Банев е подал заявление в специализираният съд, че се отказва от всички свои защитници. Поради което съдът е преценил и се е обадил на свидетелите, които са от цялата страна, да не идват за поредно отлагане на делото по причини извън прокуратурата и извън съда във връзка с поведението и защитната стратегия на подсъдимите лица”, обясни прокурор Мария Дойчева.