Коментар на икономиста Евгений Кънев

„Русия и Украйна са крупни играчи на пазара на зърнени култури. Само в Украйна се произвежда 10% от световния добив на пшеница, за царевицата процентът е 14, за ечемика – 18. Заедно с Русия представляват над 30% от световния добив на зърнени култури, като при някои сегменти като слънчогледовото семе и масло, те държат 2/3 от световния добив”. Това заяви икономистът Евгений Кънев в студиото на „Здравей, България”.

ООН алармира: Рязко увеличение на хората на ръба на глада

„Неща могат да придобият катастрофални измерения, ако не  бъдат взети мерки”, каза още той.

Според него в ситуацията има два проблема от различни естества. „Украйна иска, но не може, а Русия може, но не иска. Украйна има над 22 млн. тона зърно, които не могат да експортират, а Русия има вътрешна забрана за износ до края поне на юни”, коментира още Кънев.

„Най-много биха пострадали североизточните африкански държави като Египет, Етиопия, Сомалия, Либия и Ливан  Има 4-5 държави с над 100 млн. души, които реално много зависят от руското и украинското зърно”, добави той.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.