Това каза Здравко Дерелиев

Според експерта по сигурност и охрана Здравко Дерелиев при обир на инкасо автомобил винаги има информация отвътре. Това каза той в студиото на „Здравей, България”. При обир на такъв автомобил в София бяха задигнати над 5 млн. лева. Полицията издирва четирима души.

Дерелиев припомни, че движението на бронираната кола е било възпрепятствано от двата автомобила на обирджиите. По думите му е въпрос на човешко решение дали ако единият от охранителите, който стои извън автомобила, бъде малтретиран, колегата му ще остави парите без надзор, за да му помогне.

Около 5 млн. лева са откраднати от инкасо автомобила в София

Експертът уточни, че наредбата за превоз на ценни пратки и товари не може да регламентира всеки малък детайл от работата на служителите в сектора. „Тя дава възможност всяка една охранителна фирма, осъществяваща подобна дейност, да създаде ред от вътрешни правила, тактика и стратегия как ще се изпълнява тази инкасова дейност”, каза Дерелиев като подчерта, че те подлежат на контрол от МВР.

Той разкри, че пропуск в системата е касетите, в които стоят парите от банкомати, да нямат система за омастиляване на банкнотите. „Тази европейска практика така и не се наложи у нас”, коментира експертът. По думите му, ако имаше такава система, кражбата им би била безсмислена. Дерелиев е категоричен, че заплащането в охранителния бранш е много ниско, което понижава и критериите при назначване на работа.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Калина Петкова