Картината не е показвана пред публика до средата на 90-те години

Автопортрет на Макс Бекман (1884-1950) е обявен за продажба на търг в Берлин на 1 декември. Бекман е сред големите фигури на немския експресионизъм.

Смята се, че цената на творбата би могла да постигне рекорд за страната – 30 млн. евро. Картината „Автопортрет в жълто и розово“ е призната за един от шедьоврите на художника. Бекман рисува този автопортрет по време на изгнанието си в Нидерландия, след като е избягал от нацистка Германия. Картината е подарена на съпругата на Бекман – Матилд, която я пази до смъртта си през 1986 г. След това, в продължение на десетилетия, автопортретът е в частна швейцарска колекция. Той не е показван пред публика до средата на 90-те години.

Картина на Анди Уорхол беше продадена за 85 млн. долара

Нито едно произведение, сравнимо с това, не е продавано на търг в Германия от 1945 г., обясни Микаела Капицки, директор и партньор на аукционната къща „Гризебах“ в Берлин, която организира продажбата. Картината би могла да достигне цена между 20 и 30 млн. евро. Това ще бъде най-високата цена за творба, продадена в Германия.

През тази седмица автопортретът на Бекман беше изложен за посетители зад предпазно стъкло заради евентуални прояви на вандализъм.

Екоактивисти се залепиха за картина на Гоя в Мадрид

Според Микаела Капицки периодът на изгнание на Бекман в Нидерландия е изпълнен с облекчение заради бягството от нацистите, но и с фрустрация и това е видимо в творчеството на художника. Автопортретът в жълто и розово е и свидетелство за любовта между Бекман и съпругата му. Художникът живее в Амстердам едно десетилетие, а после заминава за САЩ.

Картината на Бекман „Адът на птиците“, която представлява алегория на хитлеристка Германия, е оцененена на 41 млн. евро през 2017 г. Това е рекорд за творба на немски експресионизъм на аукцион.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА