Би могло по НК да се търси отговорност и за публично унижение на честта и достойнството, каза адвокат Анели Чобанова

Трима са вече задържаните след скандалния клип от пловдивски мол, разпространен из мрежата. На него се виждат известните с прякорите си в интернет Емили с тротинетката, Чеченеца и Куката, които водят момче на каишка и го дресират като куче. 

Чеченеца и Куката са заплашвали момчето, заснето на каишка в скандален клип (ВИДЕО)

Според Анели Чобанова, която е бил бивш член на Комисия за защита от дискриминация, определи видеото като срамно, подло и укоримо за морала, етиката и добрите нрави. "Мисля, че хулиганството в случая е най-малкото, което е извършено. Би могло по НК да се търси отговорност и за публично унижение на честта и достойнството и за публична обида, която е разпространена. Чудя се как минаващите хора са гледали на тази сцена. Всеки има възможност да реагира в такива ситуации и можеше да се сезират органите", посочи тя. И допълни, че дори момчето да е искало да стане известно, не е целяло това да стане по такъв унизителен начин.

Заради унизителен клип с момче: Задържаха Чеченеца, Куката и Емили

Тя нарече тримата задържани инфлуенсъри на злото.

По думите ѝ ако се окаже, че момчето държано на каишка, има специални образователни потребности, това ще утежни както наказателната, така и гражданската отговорност - то е в уязвимо положение. "Младежът се ползва със защитата и гаранциите на Конституцията. В това деяние достойнството на момчето не е защитено по никакъв начин, това е гавра. По Закон за защита от дискриминация е изведен състав на нарушението тормоз - това е всяко нежелано поведение, извършено словесно или физически, което има за цел поставяне на жертвата в унизително, обидно и застрашаващо съдбата положение. Може да се търси отговорност освен по наказателен и граждански, така и административен ред", заяви Чобанова.  

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.