По информация на NOVA той е директор на дирекция "Местни данъци и такси"

При специализирана полицейска операция задържаха 49-годишен служител на Община Несебър с над 185 хиляди евро и 25 хил. лева. Полицията и прокуратурата в Бургас имат данни, че сумата е предвидена за търговия с вот преди началото на предизборната кампания.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Служителят на община Несебър е задържан вчера след подаден сигнал в "Икономическа полиция" за получаването от него на голяма сума пари. Той е на 49 години. Общинарят бе с полицейска мярка за задържане в срок от 24 часа, бил е освободен около 10 часа тази сутрин. Очакват се и още арести, тъй като се разследва група от 4-5 души, заподозряна за търговия с гласове за местния вот. От прокуратурата и полицията обаче отказаха да съобщят за чий кандидат кмет или общинска листа са били предназначени средствата, открити в арестувания общински шеф.

Сумата е открита в дома на мъжа в Равда. По информация на NOVA той е директор на дирекция "Местни данъци и такси" в Община Несебър. Проверени са още 3 адреса в Бургас.

В акцията са участвали служители на „Икономическа полиция”, посочи директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Емил Павлов. Парите са намерени в дома на задържания и са иззети. Служителят е бил на ръководна длъжност в Общината. МВР е успяло да стигне до хората, които осигуряват и разпределят средствата – към т. нар. дилъри на гласове.  

Старши комисар Павлов квалифицира акцията като безпрецедентна. „За пръв път, съвместно с прокуратурата, стигнахме до най-високото ниво – на човек, организирал цялата схема за купуване на гласове в Несебър“, заяви той.

Прокурор Мария Маркова от Районната прокуратура в Бургас обясни, че е образувано досъдебно производство за предлагане и даване на имотна облага на лица, които да гласуват за определен кандидат на местните избори. Все още се изяснява за коя политическа партия е трябвало да бъде гласувано. Издирват се и други заподозрени, за които се предполага, че са участвали в престъпната схема.  "Предстои и установяването на неговото имущество, произходът на тези средства. Как са достигнали до лицето, за кои групи ще бъдат предназначени. Кои групи ще бъдат мотивирани да участват в този определен избирателен вот", обясни още тя.

Екип на NOVA потърси кмета на Несебър Николай Димитров, но той не бе открит за коментар.

На адреса в Равда екипът ни не откри никого. Предстои събраните доказателства да бъдат прецизирани и да бъде повдигнато обвинение.